Dispyten mellan Minecraft-utvecklaren Notch (Marcus Persson) och Bethesda kanske inte är fullt så svartvit som hittills antytts, i alla fall om vi ska tro en artikel på Kotaku.com.

Där har de nämligen tittat lite närmare på Mojangs varumärkesansökan och vad den faktiskt kan betyda.

"Med andra ord har Mojang för avsikt att äga ordet 'Scrolls' i så gott som alla former av visuell underhållningsmedia, inte bara i spel. Det betyder att om varumärket upprätthålls kan företaget med all rätt vidta åtgärder mot alla andra som använder ordet 'Scrolls' i vilken sorts media som helst",

Enligt Kotaku är alltså Bethesdas stämning inte bara berättigad utan också nödvändig.

Vi behövde dock inte vänta länge på ett svar. På sin blogg skriver Notch att han, redan när de först blev kontaktade, erbjöd att släppa varumärket helt och hållet.

När vi kontaktar Notch för några snabba kommentarer menar han att själva varumärket aldrig hade någonting att göra med saken.

EG.se: Om det inte handlar om varumärket, vad anser du då att det handlar om?

"De säger att spelen är för lika varandra, och att vi inte får ha med ordet "scrolls" i vårat namn. Läs gärna dokumenten så slipper du ta mitt ord på det."

EG.se: Varför går de vidare ifall du erbjudit dig släppa varumärket helt?

"För att det handlade aldrig om det. Det handlar om att de inte vill att vi ska heta Scrolls."

Mycket riktigt handlar yrkandet i stämningsansökan uteslutande om att Bethesda vill förbjuda Mojang att använda själva ordet Scrolls i titeln, inte om huruvida han ska få registrera Scrolls som varumärke.

"Zenimax (Bethesda) yrkar att tingsrätten vid vite om tvåhundratusen (200 000) kronor - eller annat belopp som rätten finner verkningsfullt - för varje överträdelse förbjuder Mojang att i näringsverksamhet avseende dator och videospel samt därmed relaterade varor och tjänster använda kännetecknet SCROLLS."

Så frågan är helt enkelt om det är möjligt att ha rätt till enstaka ord inom en registrerad titel. Den som lever får se.

Stämningsansökan finns här för den som är intresserad.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Håkan Öberg

Håkan Öberg

Skribent

Håkan tycker ofta att det var bättre förr, gillar djupa diskussioner och slutar spela World of warcraft en gång i kvartalet.