Batman: Arkham City

Inget slår nitar och läder

Långt nedanför glider Arkham City, fängelsestaden, förbi. Någonstans i staden huserar en viss doktor vid namn Victor Fries, expert på mikrobiologi, men som kanske är mer känd under sitt smeknamn Mr. Freeze.

Problemet är att jag inte vet exakt var den gode doktorn håller hus, men då han numera trivs bäst på extremt kalla platser får vi leta efter den kallaste punkten i staden. Ett utmärkt sätt att ta sig runt utan att dra till sig allt för mycket uppmärksamhet är under en av säkerhetsstyrkornas helikoptrar, där jag nu hänger.

Min inbyggda termometer visar på en extrem temperaturminskning och jag släpper taget om helikoptern för att ta mig en närmare titt. Efter en elegant glidflygning bekräftas mina misstankar då det är betydligt kallare här. Det tydligaste tecknet är dock de tungt beväpnade vakterna. Det är dags att höja temperaturen lite...

För två år sedan överraskade utvecklarna Rocksteady Studios en stor del av spelvärlden genom, från nästan ingenstans, skapa ett av 2009 års bästa spel i form av Batman: Arkham Asylum. Med fingertoppskänsla lyckades de med konststycket att omvandla ett licensspel till något helt nytt och fräscht och samtidigt vara trogen grundmaterialet.

Då släppte de spelet under sommarperioden och var rätt ensamma på marknaden. Med uppföljaren Batman: Arkham City är de och utgivarna Warner Bros. mycket kaxigare och släpper sitt spel mitt bland höstens allra största titlar - fullt medvetna om att de har många ögon på sig. Det alla vill veta är om Rocksteady klarar av att leva upp till förväntningarna eller om Arkham Asylum var en engångsföreteelse.

Kriminaliteten i Gotham City är högre än någonsin och stadens fängelser är överfulla. För att få bukt med situationen anlägger stadens borgmästare Quincy Sharp, Arkham Asylums före detta chef, en befäst zon där myndigheterna helt sonika slänger in de fällda brottslingarna - och politiska motståndare - som sedan får klara sig på eget bevåg. Som ensam ansvarig för zonen utser han psykiatrikern Hugo Strange, en karaktär med en helt egen agenda, och hans inhyrda säkerhetsstyrkor.

Stadens kriminalitet har drastiskt minskat men innanför de höga murarna pågår en maktkamp mellan Gothams värsta brottslingar, ett scenario inte alla uppskattar, allra minst Batman.

Batman: Arkham Asylum hade en del större och öppnare områden men var syvende och sist, om ni ursäktar ordvitsen, rätt inhägnad. Arkham City är dock en helt annan best och är ett helt öppet område, fritt att utforska för den som är intresserad.

Men bara för det har spelets författare inte legat på latsidan. Från första sekund blir du indragen i den undre världens maktkamp vilket kan komma att får allvarliga konsekvenser för dig, Gotham City och kanske till och med resten av världen.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (11)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

EssentielltRecension: Inside

Läs inte recensionen, gå och spela spelet istället.

EssentielltRecension: Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

En studie i smärta. Big Boss är tillbaka och avslutar Metal Gear-sagan på bästa tänkbara sätt.

EssentielltRecension: Uncharted: The Nathan Drake Collection

Favoritäventyraren är tillbaka i riktigt god form.

RekommenderatRecension: Gears of War 4

Dra igång motorsågarna igen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (11)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading