I "Eurogamers Topplista" rangordnar vi på Eurogamer.se något vi anser vara det bästa eller värsta inom spelvärlden utifrån ett givet ämne.

Denna gång handlar det om de absolut roligaste racingspelen.

Håller du med? Vet vi inte vad vi pratar om? Har vi helt fräckt glömt något? Skäll, gnäll eller ös beröm och hjälp oss skapa världens mest korrekta topplistor.

För en tid sedan släpptes det mycket efterlängtade bilspelet Forza Motorsport 4 (9/10). I sin recension menade Joakim att spelet är bland "det absolut bästa genren har att erbjuda just nu".

Detta fick oss att fundera. Om vi plockar bort "just nu" från Joakims citat får vi nämligen ett mycket intressant ämne att diskutera - vilka är egentligen racinggenrens absolut bästa spel någonsin?

På Eurogamer.se tycker vi att ämnet lämpar sig perfekt för en Topplista, så här har du vår lista över de bästa racingspelen som någonsin släppts (go-karts och svävare får inte vara med).

De åtta bästa racingspelen någonsin plats 8-5

8. SEGA Rally Championship (1994, Arkad)

8
Game over, yeah!

Ytterst få arkadkabinett har slukat lika många mynt från min plånbok som SEGA Rally, och det med all rätt. Spelet var inte bara bland de första att erbjuda varierande köregenskaper beroende på vilket underlag man flög fram på, utan hade dessutom fantastiskt rolig bilfysik kombinerat med legendariskt bra bandesign.

Om titeln var en lyckoträff från AM5 eller ej låter jag vara osagt, men ingen av seriens senare delar har ens kommit i närheten av samma starka helhetsupplevelse som 90-talets bästa rallyspel erbjöd.

Serien är idag mer eller mindre död - eller som SEGA skulle uttrycka det: "Game over, yeah!".

7. Need for Speed: Hot Pursuit (2010, PS3/Xbox 360)

7
Tjuv och polis är roligare med bilar.

Att leka tjuv och polis har aldrig varit lika kul som i fjolårets racingupplevelse från Criterion. Balansen mellan de tungrodda men livsfarliga polisbilarna och de fjäderlätta men utsatta sportbilarna gjorde varje biljakt lika spännande som en psykologisk thriller.

Att bilarna var utrustade med vapen såsom spikmattor och elektromagnetiska pulskanoner gjorde upplevelsen ännu roligare, om än utan att ta allt för stort fokus.

Det bästa med spelet var dock det nya Autologsystemet. Med hjälp av det jämfördes du ständigt med dina vänner på nätet och kunde håna dem varje gång du slog något av deras rekord. Tyvärr gav de alltid igen.

6. RalliSport Challenge 2 (2004, Xbox)

6
Vad sägs om en uppföljare till RalliSport Challenge, DICE?

Är det något bilspel jag verkligen skulle vilja se en uppföljare till under den här konsolgenerationen så är det svenskutvecklade RalliSport Challenge. Seriens andra del till Xbox är nämligen det roligaste rallyspel jag lagt vantarna på med dess intensiva tempo och bländande grafik.

Bilarnas köregenskaper är perfekt balanserade mellan arkadkänsla och realism så att vem som helst kan plocka upp en handkontroll och ha hysteriskt kul - oavsett om de kör rally i verkligheten eller knappt vet vilken pedal man gasar med i en bil. DICE har verkligen satt körglädjen i första hand och inte kompromissat någonting när de utvecklade det här.

5. Ridge Racer (1994, PS1)

5
Spelet som förde riktig racing till pojkrummet.

I början av nittiotalet avnjöts racingspel alltid bäst i arkadhallar, något som ändrades år 1995 här i väst då PlayStation dök upp i butikshyllorna. Även om jag alltid uppskattat bilspel på bland annat Super Nintendo, så var det först med Namcos debutspel till Sonys nya maskin som jag på allvar blev förälskad i genren.

Med en fantastisk fartkänsla och snygga bilar, som var minst sagt lätta att få ställ med, spelade det inte längre någon roll om du satt i ett avancerat arkadkabinett med ratt och pedaler eller hemma - det var löjligt underhållande ändå, och det är det än idag.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (13)

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.