Recension: Battlefield 3

Det är tanken som räknas

När beslutet togs för ett par veckor sedan att det skulle bli jag som skulle recensera Battlefield 3 kände jag en viss press.

Krigsspel, alltså. Hur skulle detta gå? På ett personligt plan är jag ingen förespråkare av militära konflikter, och inte heller har jag lagt ner lika mycket tid på de tidigare spelen i Battlefield-serien som vissa andra i redaktionen.

Men det går inte att gömma sig bakom sånt, utan den senaste månaden har jag förkovrat mig i videor, kört tidig kod på pressevenemang och kämpat mig fram genom det öppna betatestet. Allt för stridskonsten.

Och det märktes ganska omgående att den svenska utvecklaren DICE kan sin sak när det gäller onlinespelande. Nej, det var snarare enspelarläget, som sällan brukar vara särskilt framstående i skjutspelsgenren, som jag undrade över.

Men det finns ingen anledning till oro, utan resultatet är en storslagen actionupplevelse som inte snålar med de dramatiska ögonblicken. Intressant nog är inte tempot lika frenetiskt som i de flesta krigsspel, utan det är mer tryckande.

Ibland tvingar till spelet mig att ta det extremt lugnt, och de många intro- och mellansekvenserna kan bitvis kännas lite väl långsamma. Men fördelarna detta innebär är många.

För det första lär jag mig snabbt att det inte bara går att kuta och skjuta. Nej, här gäller det att sakta avancera framåt med sina allierade. Och skulle jag hamna i korseld eller utsättas för tunga attacker kastar jag mig till marken och kravlar mig frenetiskt mot skydd. Om jag hinner, det vill säga.

Berättelsen om sergeant Blackburn och hans försök att sätta stopp för ett terrorattentat bleknar dock i jämförelse med de största stjärnorna i spelet.

Ljudet och ljussättningen är nämligen de två största huvudrollsinnehavarna. Den förstnämnda är gripande, tung, diskret och direkt kännbar. Min puls stiger i takt med de smattrande bakgrundsljuden och det är lätt att bli lite illa till mods av den tryckande ljudbilden som med mycket enkla medel skapar en stark närvarokänsla.

Ljuseffekterna är minst lika vackra de, med bländande strålkastare, starkt solljus som mattar av bilden och skuggor som målar intrikata mönster på marken. Dammiga källare blir till klaustrofobiska slagfält i miniatyr och fiendesoldaternas gevärsmonterade lampor tvingar mig att skjuta blint i deras riktning.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (6)

About the author

Toby Lee

Toby Lee

Contributor

Relaterat material

Recension: Doom: Unto the Evil

Mer ondska åt folket

RekommenderatRecension: Overwatch

Robert har gått bananas med apan Winston och spelat Overwatch.

RekommenderatRecension: Halo 5: Guardians

Microsofts gröna supersoldat är redo för en ny generation.

EssentielltRecension: Battlefield 1

Vi tog tidsmaskinen bak till första världskriget. Och ja, vi gillar.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading