Star Wars: Sagan om den gamla republiken - Episod I

En sex episoder lång artikel om tidigare händelser i Star Wars-universumet

Snart släpps det massiva onlinerollspelet Star Wars: The Old Republic, och för att kunna förbereda oss inför spelet har Mikael Åkesson skrivit en sex episoder lång artikel om vad som har hänt innan den nya berättelsen äger rum.

Obs! Texten kan innehålla spoilers för diverse böcker, spel och filmer om Star Wars.

För länge sedan - mycket längre sedan än normalt - i en galax långt, långt borta...

På den grönskande planeten Tython samlades de mest begåvade forskarna, filosoferna, krigarna och prästerna för att diskutera och forska runt ett nytt fenomen kallad Ashla, döpt efter upptäckaren Ashlan. Detta fenomen kallar vi idag den ljusa sidan av Kraften, och kommer att påverka galaxen för all framtid.

Vad de då inte visste var att 36 453 år senare skulle en ljushårig ung man - med fallenhet för just denna kraft - sätta käppar i hjulet för för sin korrumperade far och hans mästare genom att spränga deras dödsbringande rymdstation i småbitar. Den unge mannen är givetvis Luke Skywalker och händelsen vi pratar om är Slaget vid Yavin - Battle of Yavin.

Slaget kommer att bli epicentrum för den galaktiska kalendern som därefter räknar tiden före slaget, BBY, eller efter slaget, ABY.

Men där det finns ljus finns även mörker och så även här. Ashlan har en motpart kallad Bogan - eller den mörka sidan av Kraften - och som kommer att kasta galaxen i en konflikt som kommer att sträcka sig över tiotusentals år.

10 660 år efter upptäckten av Ashlan - eller 25 793 BBY - blossar den första riktiga sammandrabbningen mellan ljuset och mörkret upp när grupperingar på Tython börjar använda Kraften för att tillskansa sig makt och rikedomar. Detta startar ett tioårigt inbördeskrig på planeten och resulterar i en förlust för den mörka sidan.

Efter att konflikten ebbat ut år 25 783 BBY skapas den organisation vi idag känner som jediorden. Denna order kommer att blomstra de närmsta sju århundradena och ge oss teknologi som består än i dag.

Den kanske mest kända tekniken är ljussabeln som kommer att bli symbolen för en mästare av Kraften. Tidigare slogs de med metallsvärd stärkta av Kraften men i och med skapandet av Jedi Forge kunde medlemmarna av jediorden "frysa" en laserstråle och på så sätt skapa de första ljussablarna.

Men även detta formidabla vapen kan inte stoppa framtida konflikter i sig. De mest proaktiva medlemmarna av jediordern ger sig av från Tython för att upprätta en akademi på planeten Ossus. På denna akademi samlas all kunskap om Kraften och dess användande. De definierade upp den ljusa och mörka sidan av kraften. Dessutom sätts grunderna upp för den utbildning som kommer att skapa de första jediriddarna.

25 053 BBY, 730 år efter jediordens skapande, upprättas den Galaktiska republiken efter en turbulent tid med stridigheter mellan oberoende fraktioner i universum. Denna republik kommer att styra galaxen i 25 034 år och ett nytt skede i historien tar sin början.

Inom ett århundrade har jediorden anslutit sig till den unga republiken och organisationens jediriddare blir dess fredsbevarande styrkor och diplomater. 53 år senare blir planeten Coruscant republikens huvudstad och har varit det sedan dess.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading