Gamex 2011 - När spelen kom till stan

Vi var på plats för att ta pulsen på evenemanget

Det vita diset lägger ett dystert lock över ett redan höstgrått Stockholm. De färgglada montrarna med sina lockande inredningar upplysta av spotlights, pc-skärmar och teveapparater är nu nedmonterade i bruna kartonger och bortforslade till okända destinationer. Vardagen börjar så smått smyga sig på och snart har den spelsugna allmänheten ersatts av it-tekniker och projektledare på väg till kontoren i Kista.

Gamex är inte lika stort som Gamescom i Köln, exotiskt som Tokyo Game Show eller uppmärksammat som E3 i Los Angeles, men det är vår spelmässa och nog kan vi vara lite stolta över vårt lilla evenemang. Utställningen har trots allt lyckats fånga uppmärksamheten av medier som normalt sätt inte bryr sig speciellt mycket om världens kanske mest pengainbringande nöjesindustri, på gott och på ont.

Men även om SVT och Aktuellt tappade bollen och återigen bevisar att en del inom "gammelmedia" fastnat i en till synes oändlig loop, där spel är en våldskultur som pö om pö korrumperar våra unga, är Gamex ett litet ljus för många i det annalkande vintermörkret. Under fyra dagar fick vi umgås med personer som delar ens intresse för spel, få chansen att köpa spännande spelrelaterade produkter och framför allt se entusiasmen glittra i de köande människorna ögon, vilka längtar efter att testa sitt kommande favoritspel.

Visst fanns det gott om montrar som huserade nyligen släppta bästsäljare som Battlefield 3 (9/10), Uncharted 3 (9/10) och FIFA 12 (9/10) men det var kul att se stora bås för kommande storspel. Köerna för att testa på Diablo III (förhandstest), Call of Duty: Modern Warfare 3 (8/10), Mass Effect 3 (förhandstitt) - siffran tre verkar vara ett genomgående tema just nu - och Zelda: Skyward Sword var många fall timslånga men sinande aldrig.

Den största fokusen må ha varit på stationära konsolerna, men det fanns även lite godis för de som gärna spelar på handhållna dito. Nintendo satsade stort på 3DS med flera titlar spelbara på golvet. Både nyligen lanserade spel som Starfox 64 3D (8/10), men även kommande större titlar som Mario Kart 7 och Super Mario 3D Land (förhandstest). Sony var dock inte lika extravaganta utan hade en (1) PS Vita att spela på, och där hjälpte det inte att vifta med presskortet.

Svensk e-sport växer sig alltjämt och precis som förra året var DreamHack på plats och ordnade turneringar i Street Fighter IV, Heroes of Newerth, FIFA 12, Counter-Strike 1.6 och givetvis StarCraft II. De kunde även stoltsera med flera stora namn inom e-sport som spelade framme på scenen.

Mässan var, enligt uppgifter, i år minsta lika stor - eller liten om man är en person ser sitt glas som halvtomt - som förra året. Organisatoriskt verkar det dock som om arrangörerna lärt sig från i fjol då det inte alls var lika rörigt utan kändes rent allmänt mer professionellt. Några spelföretag hade även flugit in folk för att visa upp och presentera spel bakom stängda dörrar, vilket inte skedde speciellt ofta under förra året.

Bland annat fick undertecknad se och testa kommande Ridge Racer: Unbounded och Joakim Håkansson fick ta sig an Soul Calibur V. Personligen jag gärna velat se mer sådant, men det går helt klart framåt och det är aldrig fel.

Precis som förra året lyckades arrangörerna med att skapa ett tillfredsställande evenemang, och reklamkampanjerna har stått som spön i backen de senaste veckorna. Jag har inte sett några siffror över besöksantalet men jag hoppas att de slår förra året och på så sätt säkrar Gamex:s överlevnad så att de, tillsammans med de gulnande löven, även nästa år kan förgylla vår höst.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (6)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading