Star Wars: Sagan om den gamla republiken - Episod IV

Episod IV av VI i vår genomgång av Star Wars historia

Snart släpps det massiva onlinerollspelet Star Wars: The Old Republic, och för att kunna förbereda oss inför spelet har Mikael Åkesson skrivit en sex episoder lång artikel om vad som har hänt innan den nya berättelsen äger rum. Detta är del fyra.

Episod I hittar du här.

Episod II hittar du här.

Episod III hittar du här.

Obs! Texten kan innehålla spoilers för diverse böcker, spel och filmer om Star Wars.

För länge sedan - mycket längre sedan än normalt - i en galax långt, långt borta...

Historiker har i efterhand ställt sig tveksamma till republikens och jediordens hantering av de överlevande sitherna efter Det stora hyperrymdskriget. Många har ansett att strandsättningarna och avrättningarna i förlängningen starkt bidrog till den lojalitet som genomsyrar Sithimperiet trots dess totalitära och mycket hierarkiska samhället. Vad hade hänt om krigets vinnare inte varit fullt så hänsynslösa i sina förföljelser?

Nåväl, nu blev det som det blev och den kraftigt decimerad men ack så motiverad grupp överlevare - med den självutnämnde namnlösa kejsaren i spetsen - börjar bygga upp en ny civilisation från grunden på Dromund Kaas. Kejsaren själv spenderar långa perioder i isolering och överlåter den mycket av det nya imperiets administration till ett antal dedikerade och lojala personer, Det mörka rådet.

En av medlemmarna i det första rådet var den mycket underfundige Odile Vaiken. Den unge Odile fick personligen uppleva Det stora hyperrymdkrigets grymma eftersvallningar då han lyckades fly från Korriban, där han vistades när republikens styrkor attackerade. Under de tjugo åren av kringflackande flykt undan sina förföljare lär sig Odile hur en flotta styrs och blir själv en av de överlevande sithstyrkornas bästa piloter.

I Det mörka rådets regi visar Vaiken att han har en mycket organisatorisk förmåga och genom sina erfarenheter lägger han grunden för det nya imperiets väpnade styrkor samt lägger upp en strategi för byggnationen av en helt ny rymdflotta. Han inser att detta kommer ta flera århundraden att uppnå men hans visioner kommer att leva i lång tid framöver. Som tack för sina tjänster får han som första sith titeln Grand Moff av kejsaren själv. Vaiken dör i strid när en av hans nya rymdkryssare förstörs i en kampanj för att utöka imperiets territorier.

Medan Imperiet i hemlighet återuppbygger sin civilisation lever Den galaktiska republiken vidare i tron att sitherna för alltid är utrotade. Nästa stora hot uppstår också inom sina egna led, helt oberoende av det groende sithimperiet på Dromund Kaas.

Nästan 1000 år efter slutet av Det stora hyperrymdskriget påbörjar en lovande ung man vid namn Exar Kun sin utbildning till att bli jediriddare. Genom sina studier blir han en stark utövare av Kraften och blir dessutom en mästare av strid med ljussabel. Men den unge mannen har stora ambitioner. Han börjar efter ett tag förkovra sig inom Kraftens mörka sida trots varningar från sina lärare och sin mästare i tron om att han är immun mot mörkrets lockande toner. En tro som visar sig vara helt felaktig.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading