Star Wars: Sagan om den gamla republiken - Episod V

Episod V: Läget allt mer desperat för jediorden

Snart släpps det massiva onlinerollspelet Star Wars: The Old Republic, och för att kunna förbereda oss inför spelet har Mikael Åkesson skrivit en sex episoder lång artikel om vad som har hänt innan den nya berättelsen äger rum. Detta är del fem.

Episod I hittar du här.

Episod II hittar du här.

Episod III hittar du här.

Episod IV hittar du här.

Obs! Texten kan innehålla spoilers för diverse böcker, spel och filmer om Star Wars.

För länge sedan - mycket längre sedan än normalt - i en galax långt, långt borta...

Darth Revan med sin gamle vän och lärjunge Darth Malak har under flera år orsakat stor skada på republiken och jediorden i samband med deras sökande efter Det eviga imperiets - eller Ratakan som den utdöda rasen kallades - urgamla maskin Star Forge.

Deras styrkor, som bland annat består av de före detta jedier fläckade av Revans användande av Kraftens mörka sida i slutet de mandaloriska krigen, lämnar förödda världar i kölvattnet. På grund av att så många före detta jedier deltar döps konflikten till Jediernas inbördeskrig.

Republiken är hotad och jediordern, vilket decimerats betydligt under krigets gång, börjar bli allt mer desperat. Revan är en utmärkt fältherre och väl förtrogen i sina motståndares styrkor och svagheter, det var inte många år sedan de stred på samma sida.

I ett vågat drag gillrar republiken en fälla för att försöka tillfångata de båda sithherrarna. Medan en flotta attackerar Revans styrkor smiter en mindre grupp jediriddare, ledda av den unga men mycket begåvade jedin Bastila Shan, ombord på Revans flaggskepp.

Gruppen lyckas slå ut skeppets försvarare och konfronterar Revan. Malak ser sin chans att röja undan sin gamle vän och på så sätt axla manteln som mästare. Han attackerar Revans skepp och lämnar honom till sitt öde.

Den mörke jedin dödas dock inte men skadas svårt och hans liv hänger på en skör tråd. Istället för att lämna honom att dö helar Bastila sim motståndare vilket dessutom skapar ett obrytbart band mellan de två. De överlevande tar honom till jedienklaven på Dantooine där enklavens mästare rensar den forne fiendes minne.

Så blev det att Republikens kanske farligaste motståndare på mycket länge återgår än en gång tjänar Republiken. Men detta är givetvis inte slutet på Revans historia.

Stationerad på skeppet Endar Spire får han tillsammans med Carth Onasi uppdraget att rädda Bastila Shan vars räddningskapsel kraschlandat på planeten Taris. Genom detta uppdrag påbörjas det händelseförlopp som i slutändan kommer att leda Revan till återupprättelse och tilldela honom den hjältestatus han har idag.

Revans minne må ha tryckts undan av jediorden men de är inte borta för evigt. Små glimtar av händelserna innan Darth Malaks förräderi dyker till och från upp till ytan. Tack vara det band som skapades mellan Revan och Bastila, när hon helade sin fiende, skymtar även jediriddaren dessa återblickar.

Paret lyckas precis fly från Taris innan Malaks flotta anländer för att bombardera planeten från omloppsbana och beger sig till Dantooine. Efter konsultation med jedimästarna på planeten tar de, tillsammans med en brokig skara äventyrare, sig an uppdraget att utröna var ifrån dessa visioner kommer ifrån och vad de betyder.

Detta leder dem obevekligen på en resa genom galaxen för att stoppa Darth Malaks planer på att hitta Star Forge med vars hjälp han skulle kunna mångdubbla imperiets styrkor på mycket kort tid. Vilket skulle vara en katastrof för den hårt ansatta republiken.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading