Star Wars: Sagan om den gamla republiken - Episod VI

De sista skälvande ögonblicken innan Knights of the Old Republic tar vid

Snart släpps det massiva onlinerollspelet Star Wars: The Old Republic, och för att kunna förbereda oss inför spelet har Mikael Åkesson skrivit en sex episoder lång artikel om vad som har hänt innan den nya berättelsen äger rum. Detta är den sjätte och sista delen.

Episod I hittar du här.

Episod II hittar du här.

Episod III hittar du här.

Episod IV hittar du här.

Episod V hittar du här.

Obs! Texten kan innehålla spoilrar för diverse böcker, spel och filmer om Star Wars.

För länge sedan - mycket längre sedan än normalt - i en galax långt, långt borta...

Republiken och kanske framför allt jediordern har de senaste årtionderna haft en mycket turbulent tid med flera ödesdigra konflikter i tät följd. Det mest intressanta är att motståndarna till stor del startats av personer som kommit inifrån de egna leden och de sanna sitherna har knappt varit representerade alls.

Visserligen var Darth Revan och Darth Malak utsända av sithimperiets kejsare men trupperna var deras egna. Exar Kun hade överhuvudtaget inte någon kontakt med imperiet och mandalorierna var bara allierade med motståndet och vägrade helt enkelt att ge upp när deras bundsförvanter drevs på flykt. Men detta kommer snart att ändras.

I ett årtusende har kejsaren väntat på rätt tillfälle att slå till och han är inte redo att slänga allt i sjön; planering är nyckeln till framgång. Splittra och erövra är vad som gäller. I efterhand tyder mycket på att imperiet under flera århundraden haft informatörer, infiltratörer och förrädare inom republiken, kanske även inom jediordern.

Efter att jediernas inbördeskrig och utrotningsförsöket på de överlevande medlemmarna inom jediorden fick Republiken några relativt lugna århundraden samt en chans att slicka såren efter nära femtio år av sammandrabbningar och krig. Flera nya världar ansluter sig till den galaktiska republiken och åter igen börjar invånarna inom republikens rymd att luta sig tillbaka, nöjda med den problemfria vardagen.

Men i kulisserna vandrar imperiets agenter med uppdrag att tyst liera sig med diverse grupperingar och regeringar.

De få överlevande mandalorierna har sedan Revans vinst över Mandalore the Ultimate haft oerhörda restriktioner på sig och de flesta försörjer sin som prisjägare och legoknektar. I brist på inkomster brukar dessa delta i gladiatorspel i galaxens mer ruffiga områden och framgångar på arenan anses mycket ärofullt. Men djupt rotade traditioner ligger och väntar i bakhuvudet. Republikens nesliga vinst har inte glömts bort och denna situation tar imperiets agenter tillvara på senare imperiets kampanj.

För 28 år sedan upptäcktes en samling okända skepp i galaxens yttre regioner. Ett transportskepp med diplomater skickas ut bara för att mötas av sithimperiets massiva flotta. Allt de hinner med innan de skjuts ner är att sända de första bilderna på den annalkande fienden tillbaka till senaten.

Ännu en gång står Republiken och jediordern oförberedda med byxorna runt vaderna inför ett gigantiskt hot. För att vara ett så framgångsrikt organ är den galaktiska republiken förvånansvärt oförmögen att vara proaktiv.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading