Nu börjar det hända saker.

Eftersom det inte släpps särskilt många nyheter i spelvärlden så sammanfattar vi 2011 och laddar inför vad som ser ut att bli ett riktigt spännande 2012.

Redaktionen på Eurogamer.se har gått samman och listat några av de viktigaste sakerna som hänt, med kategorierna Årets största överraskning 2011, Årets bästa uppföljare 2012, Årets största besvikelse 2012, Årets spel 2012, Bästa trenden för 2012 och 2012 års mest spännande spel.

Idag: Årets största besvikelse. Vilken är din?

Jimmy Wilhelmsson: Nintendo 3DS

Nintendo 3DS må beskrivas som en succé av Nintendo själva, men sanningen är att jag spelar bra mycket oftare på min gamla DS Lite. Batteritiden är snålt tilltagen för så lite kraft och oavsett hur många retrotitlar som slängs på mig hittar jag inget spel att ständigt återkomma till. Själva 3D-effekten är rolig, men knappast avgörande. Maskinen är klart kompetent, men inte tillräckligt mycket bättre än en vanlig DS.

Fredrik Johansson: Dragon Age 2

Till synes går Bioware för varje spelsläpp längre och längre bort från rollspelsgenren, med färre valmöjligheter, linjärare spel och mer actionfokus. Är det inte dags att bekänna färg snart, Bioware? Sluta kalla era spel rollspel och kalla dem vad de är - actionspel.

Gabriel Johansson: Nintendo 3DS

Med intetsägande lanseringstitlar, dålig batteritid, en 3D-effekt som sällan övertygade och en utlovad eShop som uteblev var 3DS en rejäl besvikelse för mig när den släpptes i våras. Mer än ett halvårs ökenvandring senare ser det lite ljusare ut tack vare en rejäl prissänkning och ankomsten av några spel som faktiskt är värda att spela.

David Wahlström: Battlefield 3

När jag skickade in BF3 i mitt Playstation 3 så hoppades jag på att DICE skulle leverera årets bästa shooter. Istället fick jag en kampanj som var så tråkig att jag inte ens kunde spela klart den, samt grafik som jag inte alls tyckte imponerade. Multiplayer var bra, men vägde inte upp den dassiga grafiken och värdelösa kampanjen, tyvärr.

Mikael Lindberg: Nintendo

Nintendo har alltid slagit mig som ett företag drivet av spelinnovation och där hårdvara fått ta en underordnad roll. Döm om min förvåning och besvikelse när man väljer att lansera 3DS utan att förse konsollen med en enda titel jag känner mig lockad av. Det lilla man har fått se av Wii-U har på samma sätt varit skrämmande teknikorienterat, något som får mig att undra om det står rätt till hos Nintendo.

Simon Campanello: Battlefield 3

Ja, flerspelarläget i Battlefield 3 är helt underbart, en fantastisk blandning mellan action och taktik. Hade det släppts som ett separat spel hade det toppat min årslista. Nu släpptes det tillsammans med kampanjen som gud glömde. I mötet mellan förra årets Call of Duty: Black Ops och en av actionfilmerna som går på tv sent på natten bildas en skapelse så fri från nytänkande, utmaning och existensberättigande att jag helt enkelt undrar vad som gick snett.

Kristoffer Nyrén: Nintendo 3DS

Även om spelutbudet börjar ta sig till konsolen är jag grymt besviken på Nintendos senaste bärbara. Ogenomtänkt design, regionslåst, klumpig som attan, har en batteritid motsvarande en laddningstid i Gran Turismo 5 och skärmen reflekterar ljus bättre än en spegel. Denna konsol fick mig att se storheten i PSP.

Mikael Åkesson: Homefront

Snacka om en titel som fallit i onåd hos mig. När jag fick se detta på Gamescom 2010 tyckte jag mig se en värdig konkurrent till storspel som Call of Duty: Modern Warfare. Oj, vad jag misstog mig. Den "färdiga" produkten misslyckades träffa samtliga mål och blev till slut en riktig kalkon som snabbt hamnade i rea-lådan.

Roberth Läckström: The Elder Scrolls V: Skyrim

Ödsligt, tomt och fult. Här finns inget att se, cirkulera!

Jonas Aronsson: Battlefield 3

Flerspelarläget är helt fantastiskt bra, men kampanjen är som bäst medioker. Och då är jag snäll med orden.

Toby Lee: The Last Guardian

The Last Guardian var 2011 års mest efterlängtade spel enligt mig, men nu verkar det osäkert om det ens kommer att släppas. Det är sorgligt att Fumito Ueda inte verkar kunna framföra sin vision, för hela världen väntar med andan i halsen. Förhoppningsvis kommer det mer information snart. Släpps det inte 2012 blir det som ett nytt Duke Nukem Forever.

Joakim Håkansson: Dragon Age 2

Biowares uppföljare till Dragon Age var inte ett dåligt spel, men det gjorde knappt något av allt det som var så bra i föregångaren. Den episka inramningen var som bortblåst och istället fick vi ett klaustrofobiskt rollspel med återanvända miljöer och en ytterst sömnig handling. Nej tack.

Håkan Öberg: The Elder Scrolls V: Skyrim

Att Skyrim ser ut som skit. Det är väldesignat, men 2011 räcker det inte med texturer från 2006.

Linus Josephson: Earth Defense Force: Insect Armageddon

Uppföljaren till det kultförklarade Earth Defense Force 2017 fallerade att återskapa den rena spelglädjen, det okontrollerbara kaoset och den skyhöga ostigheten som föregångaren var känd för. Säg hej då till bländande solnedgångar och hej till bruna tegelhus i mängder.

Årets största besvikelse är alltså Nintendo 3DS, följt av enspelarläget i Battlefield 3. The Elder Scrolls V: Skyrim och Dragon Age 2 får sig också en släng av sleven. Vad blev du mest besviken över i år?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (10)

About the author

Eurogamer.se

Eurogamer.se

Contributor