Nu börjar vi faktiskt närma oss det nya året.

Eftersom det inte släpps särskilt många nyheter i spelvärlden så sammanfattar vi 2011 och laddar inför vad som ser ut att bli ett riktigt spännande 2012.

Redaktionen på Eurogamer.se har gått samman och listat några av de viktigaste sakerna som hänt, med kategorierna Årets största överraskning 2011, Årets bästa uppföljare 2012, Årets största besvikelse 2012, Årets spel 2012, Bästa trenden för 2012 och 2012 års mest spännande spel.

Idag: Bästa trenden för 2012. Vilken är din?

Håkan Öberg: PC:ns dominans

Att PC dragit ifrån så pass mycket i prestanda att utvecklare äntligen verkar satsa mer på PC. Förhoppningsvis betyder det att vi slipper alla PC-spel som är begränsade för att de utgått från konsolernas prestanda och att vi får se fler spel som Battlefield 3.

Linus Josephson: Återutgivningar av gamla spel

Året har varit fyllt med flera återutgivningar av äldre spel i uppdaterad skrud. Något som kanske många tycker är rätt tråkigt, men jag är inte en av dem. Nu kan man äntligen spela Shadow of the Colossus utan att det flyter som sirap, eller få chansen att uppleva de första Metal Gear Solid-spelen på en modern konsol. Ibland är det bra att blicka bakåt.

Mikael Lindberg: Färre direkta uppföljare

Jag hade svårt att se något direkt mönster i det som kommer släppas under nästa år, vilket i slutändan får bli det som jag ser som en positiv trend: färre direkta uppföljare. För även om det gångna året serverat oss ett antal delikata derivat, känns det som att det är dags att vända blad och se om det inte finns lite nya grepp att prova.

Jimmy Wilhelmsson: Ny maskinvara

Förra året önskade jag mig fler spel med flerspelarläge, och det tycker jag nog att vi faktiskt fått ta del av under året som gått. Inför 2012 tror jag att väldigt mycket kommer att handla om nästa generations hårdvara och vad det innebär för spelandet de närmsta halvdecenniet. Det är många som hoppas på färre konsoler, men frågan är om det inte blir precis tvärtom - åtminstone om vi räknar med alla de bärbara plus mobiltelefonerna. 2012 blir maskinvarusnackets år - och det gillar jag.

Jonas Aronsson: Återutgivningar av gamla spel

Nu får jag äntligen chansen att spela titlar som jag av någon anledning aldrig har testat, men då gäller det också att göra ett bra arbete. På den punkten har Sony lyckats bäst, medan Ubisoft får skämmas en stund.

Mikael Åkesson: Ny maskinvara

Det är mycket snack och rykten om nästa generations konsoler. Vi vet redan att Wii U kommer under året, PS Vita lika så. Den stora frågan är huruvida Sony och Microsoft kommer att tillkännage sina nya monster under året. Ryktena pratar till och med om att vi kan se dem i handeln redan till nästa jul. Optimistiskt i mina ögon men spännande i alla fall.

Fredrik Johansson: Nya rollspel

En fortsatt strid ström av rollspel. Det tar fart ordentligt i februari med The Last Story, Final Fantasy XIII-2, Kingdoms of Amalur: Reckoning, Tales of Graces F och fortsätter i mars med Mass Effect 3. Nu går problemet från att ha varit "det kommer inga rollspel" till "hur ska jag hinna med alla?".

Gabriel Johansson: Kombinationen av små och stora skärmar

Just det är ju hela konceptet för Nintendos kommande WiiU, och nyfikenheten är stor på vilka nya upplevelser detta kan leda till. Det som talar för att fler skall lägga energi på detta tänk är att Nintendo inte är ensamma - PS Vita och PS3 kan kopplas ihop och användas tillsammans på många olika sätt, och vi börjar också se kombinationen mobiltelefon-surfplatta-tv användas av kreativa utvecklare.

Roberth Läckström: PC:ns dominans

Med idel skitspel på konsol i år så fortsätter PC:n att ta över spelmarknaden nästa år med Diablo 3 i spetsen.

Joakim Håkansson: Ny maskinvara

Det går helt enkelt inte att välja något annat än all den nya maskinvara som är på väg. Nintendo har redan utannonserat sitt bidrag till nästa generation och nästa år förväntas Sony och Microsoft göra detsamma. Det börjar sannerligen bli dags för lite mer kräm under huven och bättre onlinetjänster. Jag välkomnar den nya generationen med öppna armar.

Kristoffer Nyrén: Fler österländska rollspel

De österländska rollspelen är på frammarsch igen och jag kan knappt bärga mig innan jag får sätta tänderna i spel som The Last Story, Final Fantasy XIII-2 och Tales of Graces F. Med lite tur kanske även titlar som Shin Megami Tensei: Devil Summoner Overclocked kan hitta hit till väst.

David Wahlström: Mer Minecraft!

Visst, Minecraft är inget som är nytt för i år, men det var ändå under 2011 som det verkligen tog fart och blev det fenomen det är idag. Dagarna och kvällarna som jag tillbringade med goda vänner för att återskapa vår högskola i korrekt skala hör till bland mina bästa spelminnen någonsin.

Toby Lee: Ny maskinvara

Det är alltid spännande när det släpps ny maskinvara, främst då det första året alltid bjuder på en del katastrofer och en handfull fullträffar. I och med att PC:n har tagit plats som en rejäl spelmaskin igen är det hög tid för Microsoft och Sony att presentera sina nya konsoler. Och måtte Wii U leverera på alla punkter!

Simon Campanello: Bättre bärbart

Snälla Sony, få mig inte att ångra att jag skriver det här. Jag tror att PlayStation Vita kan visa att handhållna konsoler inte behöver vara Super Mario-simpla för att ge en bra spelupplevelse. Gör mig inte besviken.

Maskinvara verkar vara i fokus inför våra förväntningar inför 2012, med en rejäl dos PC, konsoler och bärbart.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Eurogamer.se

Eurogamer.se

Contributor