Här är första Fallout - det förbjudna spelet

Bethesda och Interplay bråkar - men första Fallout är svenskt. Eurogamer undersöker varumärkesjuridikens röriga värld.

En sommarkväll år 1991 i norrländska Älvsbyn satt en 22-årig kille och läste om en spelprogrammeringstävling för Amiga 500 i datortidningen han prenumererade på.

1
Älvsbyn - hem för cirka 5 000 älvsbybor.

Tävlingen begränsades till att enbart gälla det populära högnivåspråket AMOS, som särskilt lämpade sig för spel, och han knappade ihop ett litet plattformsspel med en enda nivå i vilket du styr en robot som ska täta läckor i en kärnreaktor.

Några veckor senare ringde telefonen och han förstod att just han vunnit en Englandsresa och möjligheten att besöka Mandarin Software som utvecklade AMOS. Han fick bara ut sig ett "Oj..." när rösten i telefonluren sade:

"Grattis, ditt spel har vunnit! Fallout vann första pris!"


Varumärkeshysterin har nått spelbranschen på allvar. Inhyrda advokater piskar på bolagen att säkra varumärken och stämma den som tassar för nära. I en perfekt värld kan vi förstå att ett bolag vill skydda sina immateriella rättigheter. Men i den urspårade värld vi befinner oss i nu verkar marknadens spelregler ligga i klorna på jurister som kostar i timmen vad en fyrabarnsfamilj lägger på mat i veckan.

Eurogamer.se har rotat lite i varumärkesjuridikens invecklade värld efter att vi hittat det vi tror är världens första Fallout. Spelet är helsvenskt och utvecklat i Norrbotten, men är numera förmodligen helt förbjudet att sprida - trots att det var först. Vi skriver "förmodligen", eftersom varumärkeslagarna verkar vara sådana att du inte kan veta säkert förrän du provar.

Men vi tar en sak i taget.

I höstas stämde amerikanska Bethesda (via sitt moderbolag Zenimax Media) svenska Mojang för att de senares kommande spel Scrolls gör intrång på den populära rollspelsserien The Elder Scrolls. Svenskarna vann i rätten, men Bethesda lurar fortfarande i vassen och menar att registreringen av Scrolls kan omöjliggöra för andra att använda ordet i olika sammanhang.

Samma Bethesda är i skrivande stund även i fejd med Interplay om varumärket Fallout; Interplay startade serien år 1997 men Bethesda har sedan dess tagit över varumärket och nu slåss bolagen om rätten att lansera spelet Fallout Online. En uppgörelse förväntas bli offentlig inom kort.

2
Scrolls är ett hot mot The Elder Scrolls, menar Bethesda.

I det första fallet känner Bethesda sig trampat på och är rädda att Mojang kommer att utnyttja sin rätt till namnet Scrolls för att i framtiden störa lanseringar av kommande spel med ordet scrolls i sig.

En rädsla som till viss del stöds av ansedda spelsajten Kotaku. De har nämligen bemödat sig att läsa Mojangs anspråk av varumärket Scrolls och förfärat kommit på att det inte bara täcker spel.

"Mojangs intention är att äga ordet 'scrolls' i praktiskt taget alla former av visuella underhållningsmedia, inte bara i tv-spel. Detta betyder att, om varumärkesanspråket upprätthålls, kan bolaget vidta åtgärder mot var och en som använder ordet 'scrolls' i vilken form av media som helst."

Slutsats; Bethesda gör rätt som ryter till - annars kan det stå dem och andra dyrt.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (11)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.

Relaterat material

Eurogamer Live: Paragon

Följ med Petter Hansson Frank när han tar sig an Epics kommande MOBA.

Bethesda planerar att laga Fallout 4

En patch ligger i pipelinen

FeatureE3 2016: Så här var PC Gaming Show

Intressanta nyheter bland kaoset.

FeatureNågra tankar om Nintendo NX

Trots mycket bristfällig information går spekulationerna varma

Andra saker på sidan...

Kommentarer (11)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading