Premiär för AC: Revelations på Joystick 4.0

Första gången musiken från spelet uppförs live

Joystick är namnet på återkommande konsertkvällar då Malmö Symfoniorkester, MSO, bjuder på tv-spelsmusik på Konserthuset i Malmö.

Den 16-17 mars är det dags igen och bland annat bjuds publiken på en världspremiär; det blir första gången musiken från Assassin's Creed: Revelations spelas upp live inför publik. Anledningen till att just Malmö Symfoniorkester har den äran är givetvis att de även spelade in den musik som används i själva spelet.

Dragan Buvac är vd för MSO och kan redan nu utlova ännu en världspremiär under Joystick 4.0.

"Det är inte hundra procent klart ännu, men som det ser ut nu kommer vi även att kunna bjuda på musik från en annan stor titel för första gången någonsin, vilket vore superkul", berättar han för Eurogamer.se.

1

Förutom Joystick 4.0 väntar bråda dagar under 2012 för Malmö Symfoniorkester. I sommar startar det som kommer att bli Sveriges genom tiderna största konserthusbygge och när det är klart kommer Malmö att ha en helt ny arena för digitalt skapande med nytt konserthus, moderna kontorsytor samt ett 85 meter högt hotell ett stenkast från Centralstationen mitt i stadens kreativa centrum, nära Malmö högskola, Västra hamnen och Turning Torso.

MSO förbereder sig som bäst för att tävla mot de stora drakarna inom tv-spelsmusikbranschen och förhandlar i skrivande stund om fler projekt.

"Det finns en enorm kraft i musiken som många gamers ännu inte insett eller tagit till sig. Jag minns speciellt hur två tjejer i publiken under Joystick 3.0 satt och grät en skvätt under konserten. Jag frågade dem efteråt hur det var fatt och då berättade de att de ägnar sex timmar om dagen åt spelande, men att de aldrig hört musiken framställas på detta vis. Det är en jättekick att lyssna till orkestermusik live, en verklig wow-upplevelse", menar Buvac.

Malmö Symfoniorkester i samarbete med Orvar Säfström lanserade Joystick-konceptet år 2006 under Malmöfestivalen och innehar fortfarande världsrekordet för antal människor i publiken under en spelmusikkonsert - hela 17 000 fyllde Stortorget en ljummen augustikväll. Sedan dess har evenemanget varit oregelbundet men kommer igen ungefär vartannat år. Målet är att det ska komma tillbaka årligen.

"Ja, vi kommer att sikta på det nu. Vi har stora planer för Joystick och redan nu i mars kommer vi att hitta på helt nya och fantastiska saker. Men målet är som sagt att vi ska kunna arrangera ett Joystick varje år", försäkrar Buvac.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.

Relaterat material

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading