Veckans Retrokanon är en återkommande torsdagsföljetong här på Eurogamer, då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är ett spel inom samma genre, fast denna titel får mer än gärna glömmas bort i all evighet.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. Call of Duty: Modern Warfare duger alltså inte.

Veckans Retrokanon: Harpoon II (PC, 1994)

Tunga och avancerade strategispel är idag inte speciellt populära. Det finns några serier som fortfarande lever, men de flesta har gått i graven. Harpoon, med överlägsna Harpoon II som höjdpunkt, tillhör en av de serier som aldrig riktigt lyckades hålla sig kvar över ytan trots hyllningarna från dåtidens spelpress.

Du tar rollen som befälhavare och strateg för en eller flera flottgrupperingar på diverse platser runt om i världen. Dessa grupper kan vara allt från några enstaka fregatter till fullblodiga flottor med hangarfartyg, ubåtar och allt däremellan.

1
Snyggt? Nej. Användbart? Absolut!

Alla scenarier är olika och ställer dig mot helt olika slags motståndare. Ena gången gäller det att hitta och eliminera fientliga ubåtar på jakt efter dina fartyg i Atlanten medan andra är fullskaliga och fiktiva slag mot ett attackerande Sovjetunionen under kalla kriget.

Hela spelet utspelar sig från en utseendemässigt ganska trist översiktskarta. Denna må vara i tråkigaste laget, men det är djupet i spelet som gör titeln till en kanon. Du har full kontroll över dina trupper och kan planera allt in i minsta detalj.

Initialt känns allt extremt överväldigande och gränssnittet är inte mycket mer än tabeller och linjer på kartan, men ett hängivet fan av realistisk strategi kan väva upp riktigt avancerade manövrar som skulle få den mest härdade amiral att bli till sig.


Veckans Retrokalkon: Action Stations! (PC 1991)

I ett svagt ögonblick tänkte jag nästan ta Harpoon II som både kanon och kalkon på grund av spelets mycket höga inlärningskurva, komplicerade gränssnitt - och det faktum att spelet var instabilt. Men Harpoon II är i grunden så bra att det vore fel.

2
Snyggt? Nej. Användbart? Eh... nej.

Därför tar jag tar ett liknande spel, kallat Action Stations!

Till skillnad från Harpoon, vilket är mer "nutid", utspelar sig detta spel under andra världskriget. Du tar hand om fartyg på en strategisk nivå, men istället för en användbar översiktskarta med nyttiga funktioner och bra översikt tar du hand om din flotta nästan enbart med menyer.

Det finns nog en del som gillar detta, men för mig är detta som att spela Excel eller något annat kalkylblad. Det kanske bara är jag, men sådant får jag nog av på jobbet.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.