Recension: Metal Gear Solid: HD Collection

Ormen håller än i dag

Vi som vuxit upp på åttiotalet och har spenderat vår beskärda del timmar framför en Commodore 64 med en halvtrasig kassett i bandstationen har sett spel utvecklas från arkadspel som Bubble Bobble till vad de är idag.

För mig är Metal Gear Solid en av de största milstolparna i spelhistorien; det markerar den punkt där jag förstod att spel kommer vara mer än bara just spel i framtiden.

Före Metal Gear Solid till PlayStation undrade jag vad hårdvara i framtiden kommer att kunna klara av. Efter Metal Gear Solid undrade jag vad spelmakarna i framtiden kommer att kunna klara av.

Det var då jag visste att gränsen mellan spel och film var på väg att suddas ut; inte bara grafiskt, utan också berättarmässigt. Sedan dess har varje spel i serien visat exakt hur långt vi har kommit i den utvecklingen och de har gång på gång levererat spelvärldens, enligt mig, mest minnesvärda historier.

Metal Gear Solid: HD Collection innehåller Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 3: Snake Eater och Metal Gear Solid: Peace Walker.

När spelet startar möts vi av en tidslinje där de tre spelen är utplacerade. Snake Eater som utspelar sig under kalla kriget hittas kronologiskt först år 1963, Peace Walker år 1974 och Sons of Liberty utspelar sig från 2007 till 2009.

"Metal Gear Solid: HD Collection är ett klockrent köp både för fans av serien och fullkomliga noviser."

Av dessa spel har Snake Eater åldrats bäst. Det kanske inte är helt oväntat i och med att det var det sista i spelserien till PlayStation 2. Förutom att det nu erbjuds i HD får vi dessutom för första gången spela det i 60 bildrutor per sekund jämfört med originalets 30.

Snake Eater ser därigenom fortfarande bättre ut än en del spel som släppts till PlayStation 3. Det som gör att jag ifrågasätter om det är ett spel till PS3 eller PS2 är egentligen texturerna är ganska lågupplösta. Men jag måste säga att det är mycket imponerande för ett spel som från början var till en konsol som är tolv år gammal. Slutfighten är fortfarande bland det vackraste som spelats upp på min tv.

Den version av Snake Eater vi får i HD Collection är en modifierad version av specialversionen Subsistence. Det betyder att det finns ett extra kameraläge att välja på; en tredjepersonskamera som jag har total frihet att styra precis som i vilken tredjepersonsskjutare som helst. Tyvärr måste jag fortfarande hålla in R1 och gå in i förstapersonsvinkel för att få någon precision i skotten - och kan då inte röra mig samtidigt. Dessutom får vi med originalspelen från MSX, Metal Gear och Metal Gear 2: Solid Snake.

Peace Walker som släpptes till PlayStation Portable är det spel som känns mest modernt. De PSP-anpassade kontrollerna har anpassats ytterligare till Dualshock-kontrollernas dubbla analoga spakar och jag kan därför välja samma kontroller som till Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

Detta är dock också det spel som tjänat minst på övergången till HD-version. Det portabla formatets begränsningar skiner i ansiktet som solen under ett kraftigt bakrus. Texturerna är lågupplösta, världen är kantig och de öppna områdena från Snake Eater är ersatta med korta uppdrag i små områden som väljs från en lista i hembasen. Fördelen med övergången till PS3 är att det är enkelt att spela flerspelarläget jämfört med PSP, i och med att var och varannan faktiskt äger ett PS3 i motsats till PSP.

Det tredje spelet på tidslinjen är då alltså Metal Gear Solid: Sons of Liberty som släpptes 2002 i Europa. Grafiken har precis som i Snake Eater åldrats med värdighet. Det är inte fullt lika snyggt, men det ser fortfarande helt okej ut. Att se Metal Gear Rex dyka baklänges från den kluvna tankbåten till tonerna av Harry Gregson-Williams episka soundtrack framkallar fortfarande gåshud.

Däremot saknar jag verkligen den nya tredjepersonskameran som lagts till i Snake Eater. Den gamla fasta kameran medför i och för sig ett slags element av försiktighet då det är svårare att ha total koll på allt som händer - och det kan också ha sin charm. Men jag saknar ändå valmöjligheten.

Detta är alltså de tre spel som ingår i Metal Gear Solid: HD Collection. Den stora frågan är var Metal Gear Solid är?

Jo, det finns nedladdningsbart på PSN och ingår alltså inte i samlingen, vilket måste räknas som något slags tjänstefel. När jag spelar Sons of Liberty tänker jag hela tiden på hur förvirrande historien måste vara för den som inte har spelat Metal Gear Solid; det blir som att komma in i mitten av en film. Och det tjänar verkligen inte den redan fasansfullt komplicerade historien i Sons of Liberty på.

Trots det här felsteget måste jag säga att det här är några av de mest prisvärda speltimmar som finns att köpa. Det spelar ingen roll att texturerna är lågupplösta när kameraarbetet, designen, musiken, rösterna, kontrollerna och historieberättandet fortfarande ligger ett steg över de flesta av dagens konkurrenter.

Metal Gear Solid: HD Collection är ett klockrent köp både för fans av serien och fullkomliga noviser.

9 /10

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (8)

About the author

Håkan Öberg

Håkan Öberg

Skribent

Håkan tycker ofta att det var bättre förr, gillar djupa diskussioner och slutar spela World of warcraft en gång i kvartalet.

Relaterat material

EssentielltRecension: Inside

Läs inte recensionen, gå och spela spelet istället.

EssentielltRecension: Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

En studie i smärta. Big Boss är tillbaka och avslutar Metal Gear-sagan på bästa tänkbara sätt.

EssentielltRecension: Uncharted: The Nathan Drake Collection

Favoritäventyraren är tillbaka i riktigt god form.

RekommenderatRecension: Gears of War 4

Dra igång motorsågarna igen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading