Veckans Retrokanon är en återkommande torsdagsföljetong här på Eurogamer, då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är ett spel inom samma genre, fast denna titel får mer än gärna glömmas bort i all evighet.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. Call of Duty: Modern Warfare duger alltså inte.

Veckans Retrokanon: Summer Games II (C64, 1985)

Jag vill minnas att det var på klassiska leksaksaffären Stor&Liten min familj köpte vår allra första dator, den än mer klassiska Commodore 64. Året var 1985 och spänningen var påtaglig. Att det skulle bli en C64 var det inga tvivel om, utan den stora frågan var vilket spel vi skulle köpa till den.

1

På den tiden hade jag inte så stora krav och jag var tillräckligt exalterad som jag var. Det slutade med att någon tog ett beslut om att Summer Games II var titeln som stod ut mest. Det kan ha varit farsgubben, försäljaren eller till och med jag som valde spelet - på den tiden spelade jag faktiskt sportspel på regelbunden basis. Men det var ju faktiskt 27 år sedan, så jag kan inte säga exakt hur det gick till.

Nästa minne var hur mycket problem vi hade för att få allt att fungera. Även om C64 inte är jättekomplicerad var den långt ifrån dagens plug-and-play. Kablar ska sättas rätt, tv:n måste ställas in manuellt och sedan var det detta med att få spelen att starta. Det var inte förrän dagen efter vi för första gången fick se invigningsceremonin, med duvor och allt, för att sedan ta oss an spelets alla grenar.

Det roliga är att de flesta grenar inte enbart gick ut på att trycka snabbast på knappen - vilket var standard på den tiden - utan flera av dem krävde faktiskt att du visste vad du gjorde. Just del två i serien hade även lite udda grenar som kajak och hästhoppning, vilket var spännande - när spelet inte kraschade vid kassettbyte.

Jag är rätt säker på att Summer Games II är bra på fler sätt än att vara en rejäl nostalgitripp tillbaka till en, på många sätt, mycket enklare tid.


Veckans Retrokalkon: Eskimo Games (C64, 1991)

2

Epyx Games-serie genererade flera klassiska sportspel och många ville givetvis leva lite på fenomenet under slutet av 80- och början på 90-talet. Ett av de sämre försöken (osäker på om jag vill kalla det ett försök) är Eskimo Games.

Spelet hade tre grenar - snöbollskastning, äggplockning och glasshivning - som inte har något med de folkgrupper som faller in under begreppet eskimå eller deras flera tusenåriga kultur att göra.

Inte nog med att spelet förolämpar oss spelare, det lyckades även med att förolämpa en hel kultur. I sig en bedrift om än inte något du ska sträva efter.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.