Ingen älskar sin musik som spelälskarna

Eurogamer besöker Joystick 4.0

"Det är otroligt; en helt fantastisk publik. Såg ni? Det är så otroligt mycket kärlek vi möter när vi blickar ut mot publiken från scenen."

Orvar Säfström är märkbart uppe i varv när jag möter upp honom och Malmö Symfoniorkesters vd, Dragan Buvac, bakom scenen efter fjärde upplagan av spelkonserten Joystick - som lämpligt nog fått namnet Joystick 4.0.

Efter två fullsatta konserter under fredagen och lördagen kan de båda pusta ut efter några intensiva veckor. Buvac, som tidigare berättat för Eurogamer att han vill arrangera Joystick varje år tror att spelmusik oftare behöver ta plats bland symfoniker.

"Ja, det är vår ambition att ordna Joystick årligen, istället för bara vartannat år", försäkrar han.

1
Dirigent Charles Hazlewood och Orvar Säfström är numera vana Joystick-arrangörer.

Joystick är i dag lika mycket ett event som en samling konserter. I foajén i flera plan arrangerades SM i e-sport under de två dagarna med tillhörande Barcraft och nyfikna stammisar med årskort till MSO:s konserter blandas med spelälskare.

Både Säfström och Buvac talar gärna om mötet - dels mellan olika generationer av musikälskare, men också mötet mellan tv-spelspubliken och symfonimusik.

"Det är jättekul att studera publiken under en tv-spelskonsert, alla sitter tysta och nästan lite nervösa - hur ska man egentligen bete sig? När får jag applådera?

Men det som framförallt är viktigt är att vi lyckas lyfta fram att spelmusik duger; att det inte är något symfonimusiker 'nedlåter sig till att spela', utan att den numera är ett viktigt stödjeben i den orkestrala musiken - som exempelvis filmmusik varit längre", menar Säfström.

Men om Joystick ska bli ett årligen återkommande konsertarrangemang som vill behålla sin särprägel behöver arrangörerna ständigt förnya sig och införa intressanta element i både repertoaren och händelserna runtomkring. SM i e-sport är givetvis ett sådant inslag som är väldigt välkommet, och det faktum att MSO faktiskt skapar musik i stora speltitlar hjälper naturligtvis till.

2
Dragan Buvac, vd på Malmö Symfoniorkester.

Joystick 4.0 innehöll en längre svit ut Assassin's Creed: Revelations från Ubisoft, skriven av Lorne Balfe och arrangerad av Magnus Johansson, vilket faktiskt var ett premiäruppförande.

Att MSO spelade in musiken till spelet i Malmö känner de flesta spelintresserade svenskar till, men frågan är hur det blir med spelmusiken i framtiden?

"Vi för diskussioner med Ubisoft om framtida spelmusik, tanken är att vi ska gå in i ett bredare samarbete - men just nu är det alltså på diskussionsbordet. Assassin's Creed: Revelations var ett pilotprojekt för oss som vi nu utvärderar, men vi hade en hel del folk från Ubi här på konserten i går och de var riktigt nöjda - en del till och med märkbart rörda", berättar Buvac.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (10)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.

Relaterat material

Feature10 saker vi helst vill se under E3 2015

Vi har berättat vad vi tror kommer visas och inte. Här är vår önskelista inför E3 2015.

EssentielltRecension: Uncharted 4: A Thief's End

Nathan Drakes sista äventyr är här och chefredaktör Andréas har avlagt sin dom....

FeatureE3 2016: Såhär var Bethesdas presskonferens

Summering av Bethesdas konferens och det som visades.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (10)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading