Jag har spelat varje VM-, EM- och Europacupspel som EA Sports har klämt ur sig under åren. Allt sedan Xbox Live och PSN dök upp har jag väntat på att dessa semiårliga extraspel skulle byta format från skiva till extramaterial. Tidpunkten visade sig vara våren 2012 och mästerskapet EM i Polen och Ukraina.

Så vad får du för dina tvåhundra bagare vid köp av FIFA 12: UEFA EURO 2012? Faktiskt rätt mycket, men med några få förvånande luckor. Först och främst har EA Sports missat i sin stora paradgren, nämligen att skaffa sig rättigheter till nationernas matchställ. Jag kan förstå att de inte har brytt sig om Andorra och San Marino, men att varken Polen eller Ukraina får spela i eget ställ är inget annat än underkänt. Inte heller Ryssland har fått rätt tröjor.

Licenserandet är i övrigt riktigt bra, med det fula blomtemat i bjärta färger helt intakt. Jag blir lite besviken på kommentatorerna som visserligen har läst in nya repliker för mästerskapet, men som alldeles för ofta kommenterar fel landslag. Framför allt dyker repliker om det engelska landslaget upp i tid och otid, oavsett vilka två lag som faktiskt är på plan.

Det andra som skalats bort från tidigare mästerskapsspel är kvalmatcherna. Spelläget där du tar ditt landslag genom kvalspel och träningsmatcher för att eventuellt nå slutspelet är borta. I år erbjuds bara de tre gruppspelsmatcherna och slutspel. Trist med denna nedskalning som får expansionen att kännas rätt tunn.

""

Spelläget som ersätter kallas Expedition Mode. Här ska du söndra och härska över de europeiska nationerna med fotbollsplanen som slagfält. Du börjar med ett knippe vattenbärare och bänknötare från diverse blåbärsnationer (du kan importera ditt virtuella alter ego från FIFA 12 för att leda laget). Detta lapptäcke av oduglighet ska du sedan ställa mot diverse landslag för att erövra deras talanger. Vinner du första matchen får du byta till dig en reservlirare, andra segern ger någon från bänken och efter tredje vinsten kan du sno en lirare ur startelvan.

Du får dock inte välja spelarna själv. Slumpfaktorn skapar både ett roligt överraskningsmoment och viss frustration. När du är klar med en kvalgrupp kan du kliva över till nästa tills du till slut har besegrat alla europeiska nationer. Spelläget är nyskapande med FIFA-mått mätt. Även om det är något krystat så stimulerar det "bara en till match"-tänkandet på rätt sätt.

Något som dock finns kvar från VM-spelet är utmaningar där du kan ändra eller återuppleva händelser ur EM-historiens gång. Jag har aldrig riktigt fattat charmen med just det här spelsättet, även om utmaningen på de högre svårighetsgraderna kan vara underhållande.

Frågan är då om det här är prisvärt. Jämför jag med tidigare år då jag med lite otur fått ge nästan det tredubbla för ett liknande spel så är det ju ett fall framåt. Men faktum är att det med övriga FIFA 12-verktyg går att simulera ett EM-slutspel, med inte alltför annorlunda slutresultat. Har du inget intresse av Expedition Mode eller utmaningar så är detta en rätt vattnig expansion.

6 /10

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material