Många av oss har drömt om att ha ett riktigt arkadspel ståendes i hallen, vardagsrummet eller kontoret. Färre är det som verkligen gör slag i saken och skaffar en blinkande och tutande 90-kilos koloss, trots att den både kan utgöra många timmars flerspelarunderhållning och dessutom är en vacker retromöbel.

Här på Eurogamer har vi dock under en tid grottat ner oss i arkadkabinettens värld för att försöka återskapa känslan av en tid som flytt - och bestämde oss för att bygga ihop och restaurera 2012 års version av klassiska arkadspelet SEGA-spelet Golden Axe från 1989.

Vi pratar alltså inte om emulering här, utan om att efterlikna arkadoriginalets hårdvara med en egen liten modern twist.

"Ett jamma-kabinett, som exempelvis det klassiska JK kabinettet, innehåller allt du behöver för att stoppa i ett spel."

För att få ställa ut ett arkadspel på offentlig plats, som till exempel i den lokala kiosken, krävs sedan 1982 tillstånd från Lotteriinspektionen - de klassar arkadspel (och flipperspel) som så kallade förströelsespel.

Lagen (som sedan 2007 även gäller internetcaféer) finns till för att skydda unga från spel och dobbel, men har under 2000-talet varit kraftigt kritiserad från många håll; det skrivs varje år riksdagsmotioner som yrkar på total avskaffning av lagen (ungefär som när vi nyligen avskaffade filmcensuren).

För privat bruk krävs dock inga tillstånd, så för gemene man är det fritt fram att bygga arkadmaskiner bäst vi vill. Och det vill många.

1
Eurogamer fick tag på ett italienskt jamma-kabinett med spelet Raiden II.

Ett enkelt sätt att börja är att helt enkelt skaffa ett kabinett, gärna tomt på spel, som stöder jamma-standarden. Jamma står för Japan Amusement Machine Manufacturers Association och är en överenskommelse kring hur kontakten mellan kabinett och kretskort bör vara utformad så att samma kabinett ska kunna användas med olika spel. Du ska med andra ord bara behöva byta ut kortet för att få ett nytt spel i maskinen.

Ett jamma-kabinett, som exempelvis det klassiska "JK kabinettet" (särskrivningen är tydligen standard), innehåller allt du behöver för att stoppa i ett spel, förutsatt att allt fungerar. Det innehåller en nätdel, en skärm (ofta vridbar till vertikalt eller horisontellt läge), två stickor med tre knappar vardera, knappar för en eller två spelare, högtalare, ett myntinkast och en så kallad marquee - en dekalplats med belysning som är tänkt att göra reklam för spelet.

Att köpa ett färdigt originalspel är ofta dyrt och det finns ont om sådana spel i Sverige; när det gäller exempelvis Golden Axe visar det sig vara i stort sett omöjligt att få tag på något och om de är till salu får du räkna med att hosta upp ett femsiffrigt belopp om det är i gott skick.

För den händige med basala kunskaper om elektronik och ett aktivt intresse går det dock att fixa till ett snyggt arkadspel för några tusenlappar.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.