Eurogamers Topplista - Spel med klassisk musik

Åtta titlar som vågat sig på klassisk musik

I "Eurogamers Topplista" rangordnar vi på Eurogamer.se något vi anser vara det bästa eller värsta inom spelvärlden utifrån ett givet ämne.

Denna gång är det dags för oss att kika på spel som använder klassisk musik som tema.

Håller du med? Vet vi inte vad vi pratar om? Har vi helt fräckt glömt något? Skäll, gnäll eller ös beröm och hjälp oss skapa världens mest korrekta topplistor.

Att använda klassisk musik till spel är inte så vanligt som man kanske skulle kunna tro. Fördelarna är flera; bland annat är själva musiken gratis tack vare att den är så gammal och upphovsmännen för länge sedan gått ur tiden. Dessutom är musiken eventuellt redan känd - och dessutom dokumenterat välgjord - och du slipper därmed problem med tveksam kvalitet.

Vi på Eurogamer ser gärna mer klassisk musik i spel, och gärna i situationer där det minst förväntas. Jag och Fredrik Johansson har letat fram åtta magiska moment i vilka klassisk musik höjt spelvärdet.


Åtta spel med passande klassisk musik, plats 8-5

8. Eternal Sonata

1
Eternal Sonata och Chopin.

2007 dök Eternal Sonata upp på Xbox 360 och PlayStation 3. Inte nog med att denna titel innehåller drösvis med klassiska stycken; du spelar dessutom som polske tonsättare Frédéric Chopin själv under dennes sista timmar i livet (han dog i tuberkulos som 39-åring) i en slags drömvärld han inbillar sig.

All musik är inte skriven av Chopin (resten är skriven av Motoi Sakuraba) men en god bit av spelet avhandlar såklart den store kompositörens kända och mindre kända verk för piano.

Här hör vi Nocturne i e-dur, Op.9 No.2:

7. Civilization IV

2
I Civilization 4 möter vi flera klassiker.

Civilization-serien använder sig frekvent av klassisk musik på ett naturligt sätt. I de olika tidsåldrarna vi passerar används tematiskt eller historiskt korrekt musik.

Efter att ha överlevt digerdöden med Antoine Brumel och Gregorio Allegri i öronen passerar vi renässansen, tonsatt av Bach, Beethoven och Mozart.

Till sist når vi fram till den industriella eran, där vi möts av Brahms och Dvořák. Och visst känns det som en revolution står för porten?

Här illustrerat av Johannes Brahms i Ungersk dans No. 1 i g-moll:

6. Loom

3
Bobbins mamma heter Lady Cygna - cygna är just svan i feminin form på latin.

I en tidigare Retrokanon har vi ju redan haft nöjet att ha Amiga-spelet Loom uppe på tapeten, med musik från Svansjön av Pjotr Tjajkovskij.

Kanske bildar just Loom essensen av det vi faktiskt vill ha ut av klassisk musik i spel, nämligen det faktum att den kan fungera alldeles utmärkt till spel för att genomgående addera ett visst värde och tema - i detta fall det faktum att hela berättelsen om Bobbin Threadbare i Loom grundar sig på att hans mor förvandlats till just en svan.

Inledningsstycket är hämtat från Pas de trois: Intrada ur Svansjöns första akt:

5. Echo Night: Beyond

7
Smekmånad i rymddräkt, kan det vara nåt?

Om det är något vi med säkerhet kan säga om utvecklaren From Software så är det att man aldrig riktigt vet vad man ska förvänta sig. 2004 släpptes nämligen Nebula: Echo Night (Echo Night: Beyond i Europa) till PlayStation 2 - ett skräckäventyr i förstapersonsvy som utspelar sig år 2044.

Vad som ursprungligen skulle varit en vacker och romantisk bröllopsresa till månen blir istället en skräckfylld jakt på sanningen, fyllt med spöken och halvknasiga karaktärer.

För att sätta stämningen är det första vi möts av en skräckinjagande och otäck variation av Månskenssonaten av Ludvig van Beethoven. Redan här får vi veta att saker inte är helt som sig bör, och det fortsätter kvickt vidare in i galenskapen.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (9)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading