Recension: Deadlight

Ett solklart ljus i mörkret

Zombier är ett ämne som är hett i spelvärlden nu och de har varit det under en längre period. Därför krävs det en originell idé eller ett riktigt bra genomförande för att kunna skilja sig från mängden. Deadlight har sedan första trailern haft något som tilltalat mig, bland annat den grafiska stilen och den mörka stämningen och det är nog inte bara jag som har haft höga förväntningar på spanska Tequila Works debutprojekt.

Året är 1986 när du startar spelet och har du rollen som Randall Wayne som är en av de överlevande i Seattle efter zombieapokalypsen som bröt ut för 145 dagar sedan. Du kastas rakt in i hetluften genom att du separeras från din grupp när du attackeras av zombier, eller Shadows som de kallas i spelet.

"Spelkänslan framkallar minnen från gamla favoritspel som det ursprungliga Prince of Persia eller Another World som också hade samma blandning mellan plattform, action och problemlösning."

Du måste därför på egen hand hitta en annan väg för att kunna återförenas med dem och senare även din familj som försvunnit vid ett tidigare tillfälle, dock under förhållanden som inte vid början är helt klara.

Det första som slår mig i spelet är hur bländande vackert det är, vilket kanske är konstigt uttryckt med tanke på all dystopi i spelets värld. Spelet är i grund och botten ett tvådimensionellt plattformspel, men den grafiska stilen ger en mycket övertygande känsla av djup med väldigt detaljerade bakgrunder där det kan döljas Shadows som du kanske inte ser direkt. Det gör att du får uppleva en väldigt levande värld där faror kan lura var som helst. Karaktärsanimationerna är dessutom extremt välgjorda vilket gör att allt rör sig väldigt övertygande.

Spelkänslan framkallar minnen från gamla favoritspel som det ursprungliga Prince of Persia eller Another World som också hade samma blandning mellan plattform, action och problemlösning. Det etableras väldigt tidigt att du är väldigt omtålig som spelare och kan därför inte hantera några större antal Shadows på en och samma gång, utan du får i stället hitta kreativa sätt att undvika dem.

I början har du inget vapen alls, men utrustas snart med en yxa som gör att du åtminstone kan avvärja enstaka Shadows. Svingar du för mycket kommer du dock snabbt tömma din uthållighetsmätare vilket gör dig långsammare och ett enkelt byte för dessa vandrande hjärnkonsumenter. När du väl får tag i skjutvapen är du bättre utrustad att hantera större grupper, men ammunitionen är något du måste hushålla en hel del med, så därför kan dessa bara användas i nödfall.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (4)

About the author

Johan Lindros

Johan Lindros

Skribent

Skåning, gamer och hockeyfan. Med Atari 2600 som inkörsport till spelvärlden skapades en i stort sett allätare när det gäller spelgenrer, dock med en förkärlek för rollspel, en passion som endast matchas av känslorna för Philadelphia Flyers. Tycker att spel med delad skärm är ett av de mest underskattade nöjena som finns.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading