Jag levde länge under villfarelsen att jag var ett kreativt geni. Fram tills bildundervisningen i lågstadiet, och en synnerligen barsk bildlärare, kom och satte regler för vad som skulle ritas samt hur. Min syn på tecknande blev sig aldrig riktigt lik efter det, och det var inte heller särskilt roligt längre. Jag lärde mig på rutin att följa perspektiv och kunde rita lådor, hus och alléer på löpande band. Men det kreativa hade gått förlorat, kvävts. Eller åtminstone hamnat i koma.

New Art Academy försöker väcka mitt intresse till liv igen, och genom dess pedagogiska övningar och genomgångar fick jag stifta bekantskap med det roliga i tecknandet - det kreativa. Inte längre förmanades jag för att jag ritade utanför linjerna, eller för att det jag hade ritat inte helt överensstämde med det bildläraren ansåg skulle ritas. Nej, här skall det förvisso ritas av ett motiv, men läraren dömer aldrig. Ritar jag en huvudfoting istället för en persika klagar min lärare aldrig. Han berömmer mig bara för att jag gjort ett bra jobb. Självklart får jag inte så mycket ut av lektionerna genom att rita helt fel, men så länge jag anammar tekniken som lärs ut känns en lektion aldrig till spillo.

"New Art Academy är en bra bildlärare, även om laddningstiderna är lite i överdrift och lärarens konstanta utsvävande till konsthistorik blir smått tröttsam då och då."

Genom två uppsättningar övningar - enklare respektive mer avancerade, och med löften om nya, nedladdningsbara sådana, gör New Art Academy djupdykningar inom de discipliner som behövs för att bemästra blyerts, målarfärg, pastellfärger och kritor. Under lektionerna får jag lära mig komposition, färgteori, korrekta skuggningstekniker och perspektiv. Allt förklaras i sävlig, pedagogiskt takt och illustreras väl med exempel. I de enklare övningarna är jag i princip bakbunden till att inte kunna välja fel färger, penslar eller pennor. I de mer avancerade får jag själv ge mig på att blanda ihop rätt färger och spä ut dessa till precis rätt nyans. Användandet av komplementfärger och motpolsfärger blir vardagsmat.

Utöver övningarna finns det även friare lägen - där jag antingen kan rita på helt fri hand, eller med ett foto taget med Nintendo 3DS-kameran som förlaga. Resultaten kan sedan hängas upp i ett virtuellt galleri i spelet, eller delas med kamrater som också äger spelet.

New Art Academy är en bra bildlärare, även om laddningstiderna är lite i överdrift och lärarens konstanta utsvävande till konsthistorik blir smått tröttsam då och då. Att det bara är en smärre uppdatering av ett spel till Nintendo DS märks av lite - det finns egentligen ingenting som binder det särskilt hårt till Nintendo 3DS styrkor, då det hade kanske varit lite onödigt att rita i tre dimensioner. Däremot fungerar det ibland ganska dåligt; skärmen är lite för liten, och det kan vara svårt att se (på grund av bristen på bakgrundsbelysning) skillnad mellan nyanser. Att rita med en ljusrosa nyans på vit bakgrund är en exercis i fantasi så vild som någon annan.

För min egen del ska jag ta och investera i ett ritbord.

7 /10

About the author

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Skribent

Fredrik spelar hellre roll än boll, och gärna med lite japansk galenskap inblandad.

Fler artiklar av Fredrik Johansson

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material