Veckans Retrokanon: Blood and Guts

Och Retrokalkonen: European Games

Veckans Retrokanon är en återkommande torsdagsföljetong här på Eurogamer, då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är ett spel inom samma genre, fast denna titel får mer än gärna glömmas bort i all evighet.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. Call of Duty: Modern Warfare duger alltså inte.

Veckans Retrokanon: Blood and Guts (C64, 1986)

Sommar-OS är i full gång och ska vi rikta retroblickarna bakåt i spelvärlden är det förmodligen Summer Games de flesta tänker på. Det har dock släppt en hel drös titlar med så kallade multisportsamlingar, varav vi även hunnit beta av kanonen Summer Games II och kalkonen Eskimo Games.

En titel många minns men sällan tänker på är klassiska gamla Blood and Guts, som ju faktiskt till största delen utvecklats av svenskar.

1
Smack! Elake Måns förvandlas till Whiskas.

Greve Graphics från Lund har i dag en närmast kultförklarad status; dels för att det brukar anses vara Sveriges första spelutvecklarbolag, men också för att de utvecklade levande klassiker som deras grottmanna-OS, Blood and Guts.

I Blood and Guts ska fyra benhårda idrottare, Nop, Knorr, Hawk och Dog, tävla i tio märkliga grenar, som alla har lös nordisk anknytning. Det finns traditionellt accepterade sporter som dragkamp och armbrytning, men även mer tveksamma sporter som ölhävning, yxkastning och den kanske mest kända - kast med liten katt.

Ska jag vara ärlig är Blood and Guts ingen jätteunderhållande historia om du spelar ensam, men tillsammans med några vänner upplevde jag underhållning som varar livet ut. Att för första gången smaska en katt rakt in i skyddsstaketet gav upphov till en skön blandning av gapskratt och obehag, och bara det faktum att en dylik gren hade varit omöjligt att sälja i dag är såklart ett sundhetstecken.

Givetvis förfasade sig kvällspressen när Blood and Guts kom ut lagom till 1986 års julhandel - det här var ändå mitt i videovåldsdebatten - och bland annat skrev Kvällsposten att spelets titel faktiskt betyder "blod och inälvor". Ska vi verkligen ha det så här?

Veckans Retrokalkon: European Games (C64, 1986)

2
Inte särskilt upplyftande. Som synes.

Om du inte har spelat European Games, eller ens hört talas om det, så beror det förmodligen inte på att du har missat något - utan helt enkelt på att detta spel var såpass dåligt att det knappt fanns på marknaden.

Spel vid denna tid lyckades ibland bli så pass svåra att de i praktiken var omöjliga. Att på tionde försöket inte lyckas få iväg ett enda godkänt släggkast gör dig inte sugen att fortsätta träna. Likaledes är det inte heller kul när simgrenarna är så pass svåra att det kräver mycket träning att ens komma i mål utan att drunkna.

European Games kommer från en tid då det släpptes mycket multisportspel i minispelsformat. Summer Games och Winter Games sågs som de stora förebilderna, men även titlar som Hyper Sports, California Games och Caveman Ugh-Lympics lockade massorna att tävla mot AI och vänner.

I det sammanhanget är European Games bara pinsamt.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (5)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading