Förhandstitt: Forza Horizon

Kom igen, du vackra horisont

Det tog några år, men nu har Microsoft börjat inse vikten av att skapa olika sidospår för sina stora, men fåtal, succéer. Halo och Viva Piñata har förvisso fått sådana sedan tidigare, fast ingen av dem känns lika intressanta som det spel jag ska kika på - Forza Horizon.

En entusiastisk Ralph Filton berättar för mig och några andra hur de för två år sedan satt i ett möte för att diskutera framtiden för deras varumärke. Ett flertal idéer framfördes, men det som verkligen stod ut enligt dem var tanken på en slags bilfestival som sker i en relativt öppen värld.

Medan Forza Motorsport fokuserar på simulering, ska Forza Horizon vara lite mer actionfylld. En viktig pelare för spelen ville dem dock inte kompromissa om - att spelet måste vara autentiskt. Frågorna börjar genast hagla om detta är mer en så kallad arkadracer liknande Burnout, något som startar ett ständigt utlåtande om att det fortfarande är, just det, autentiskt.

"Föga oväntat får Forza Horizon också Kinect-stöd, men det blir inget viftande med armarna. Istället ska du kunna fråga din GPS var en specifik plats är, och sedan vägledas dit."

Fast den delen verkar ändå inte hållas så pass hårt som de vill ge sken av, för när jag frågar om väder får jag veta att det aldrig ska vara regn, hagel eller andra "negativa" väderförhållanden. Sedan avslöjar han omedvetet om att det finns planer för en expansion som utspelas under vintertid.

Trots att ordet autentiskt fortfarande används frekvent känner jag ändå att det fortfarande påminner lite smått av Burnout. Det blir aldrig lika extremt, men det blir en hel del biltacklande när du och andra tävlar i mer actionfyllda situationer under Horizon Festival.

Efter succén för Electronic Arts och deras autolog kommer även denna funktionalitet att användas i spelet - fast naturligtvis med annat namn och några modifikationer. För att hitta ytterligare skäl att få dig att sitta kvar med spelet istället för att byta in det har Turn 10 Studios lagt in ett väldigt djupt rankningsystem som går ändå upp till 250 nivåer. Genom att klara av uppdrag och olika manövreringar får du poäng som hjälper dig att stiga i graderna och få ta del av lite ny utrustning och nya bilar.

Föga oväntat får Forza Horizon också Kinect-stöd, men det blir inget viftande med armarna. Istället ska du kunna fråga din GPS var en specifik plats är, och sedan vägledas dit. Huruvida du kan uppfylla din önskedröm genom att ordbråka med navigatorrösten är oklart, men jag håller tummarna!

Bilmärken vill de fortfarande hålla tyst om, men Filton säger att det ska vara "attraktiva bilar som folk stolt vill köra med". En hel del yta, med andra ord. Du kan däremot importera dina bilar från Forza Motorsport 4 (9/10) om så önskas.

Sammanfattningsvis ser Forza Horizon trots allt riktigt bra ut, även om jag stör mig smått på Filtons motsägelsefulla pläderingar. Vi får se hur allt ligger till den 26 oktober.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Jonas Aronsson

Jonas Aronsson

Contributor

Relaterat material

FeatureRetrospelsmässan i Göteborg banar väg för en kultur på frammarsch

Chefredaktör Andréas Göransson var på Retrospelsmässan i Göteborg. Nu tycker han till om retrokulturen.

Recension: Sebastien Loeb Rally

Frankrike+Italien=rally!

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 2

Den efterlängtade fortsättningen är här!

FeatureEurogamer Live: Rocket League - Eurogamer SE vs Eurogamer DK

Vi utmanar danska Eurogamer i Rocket League i en extrastream ikväll. Följ matchen där pølse möter köttbullar.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading