Förhandstest: Doom III: BFG Edition

Anton Bjurvald ger sin förhandsdom!

För alla de som missade Doom III när det släpptes 2004 eller som inte tycker att spelande på PC är deras kopp te vill ID Software nu locka med en nyversion av tredje delen av sin skräckskjutare. Vi har fått förhandstesta PS3-porteringen av Doom III.

Den största skillnaden för spelaren är att ficklampan numera sitter fast på spelarens dräkt, och det gör att du slipper välja mellan belysning och vapen. Vi får se om det river upp känslor hos Doom-puristerna eller om det tas emot med öppna armar.

Enligt Id Software handlar det om att datorerna numera har bättre kräm och därför kan man visa vapeneffekter OCH ljuseffekter samtidigt. Förutom ficklampan och att spelet är ljusare överlag samt en ökad kapacitet att bära ammunition har konsolversionen ett sparsystem som baseras på kontrollpunkter.

"Förflyttning, speciellt i sidled, känns som att vada i sirap."

Så hur känns då spelet med handkontroll? Hastigheten är det första som slår mig. Allt går så långsamt. Förflyttning, speciellt i sidled, känns som att vada i sirap. Då har ändå ID snabbat upp spelet för att vrida spelet mer mot actionskräck än överlevnadsskräck.

Det går att springa snabbt genom att trycka in vänster analog styrspak men hastigheten är bara marginellt bättre. Konsolportningen känns kantig och trög och grafiken är på sin höjd medioker. Jämför jag med studions knappt ett år gamla Rage så ligger Doom III BFG Edition långt efter.

Doom III: BFG Edition innehåller originalspelet, de båda föregångarna och expansionen Resurrection of Evil. Vi får även The Lost Missions som bjuder på gammal klassisk "skjut ihjäl våg efter våg av ondingar tills allt på banan är köttmos innan du kommer vidare"-stil.

Spelet är helt i 3D om du så vill. Tyvärr handlar Doom III som så många spel i sin genre om rätt kvicka vändningar och då hänger inte 3D-effekterna med. Snabba rörelser skapar irriterande dubbelsyn och flimmer. Men så länge du inte rör sig alltför hastigt ser det faktiskt riktigt bra ut.

Det här är en portering av ett åtta år gammalt spel som självklart ser bra ut i förhållande till originalet men som inte imponerar 2012. ID Software har ett par månader på sig innan släpp men jag har svårt att se att andra än Doom-fans ska vara intresserade. Doom III: BFG Edition släpps den 19 oktober till PC, Xbox 360 och Playstation 3.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Anton Bjurvald

Anton Bjurvald

Contributor

Relaterat material

FeatureE3 2016: Såhär var Bethesdas presskonferens

Summering av Bethesdas konferens och det som visades.

FeatureE3 2016: Så här var Sonys presskonferens

En sammanfattning på 5000 tecken.

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

Recension: Obscuritas

Alex har kämpat sig igenom tysk skräckis. Plågades han av skräck eller tristess? Svaret finner ni här.

Recension: Resident Evil: Revelations 2

Alex har som vanligt köttat ner zombie-horder. Börjar han ledsna?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading