Retroguiden är en artikelserie på Eurogamer.se som tar upp olika aspekter av retrospelande i modern tappning.

Det kan handla om hur du integrerar de gamla maskinerna med modern teknik men det kan också handla om emulatorer, backup, konverteringar eller bara smarta tips.

Oftast är det vi tar upp här inga världsomvälvande nyheter eller NASA-teknik, utan helt enkelt guider skrivna för att alla ska förstå.

Att plocka fram och koppla upp gammal originalhårdvara ger en viss känsla, det vet alla som dammat av sina gamla lådor på föräldrarnas vind och hittat sin ungdoms spelapparater.

I en tidigare del från förra året gick vi igenom olika sätt att koppla upp din gamla C64 och Amiga 500 till moderna tv-skärmar, och vi hann till och med prata om hur du kopplar ihop en Amiga 500 med en PC för att skriva och spara Amiga-disketter till Windows och tvärtom.

1
Med en diskemulator ser du till att dina filer och spel alltid fungerar.

Att hantera Amigans 3,5''-disketter och C64s 5,75'' kan också ge viss retrokänsla, men vill du få din spel- eller datorupplevelse att bli mindre frustrerande bör du satsa på diskemulatorhårdvara till båda maskinerna. En diskemulator är ett litet hårdvarutillägg, oftast i form av ett naket kretskort, som lurar datorn att tro att den är kopplad till en diskenhet - och kan spara diskinnehåll på ett vanligt sd-kort.

Om man som jag tycker originalhårdvara är roligt, varför då satsa på modern emulation av inläsningsenheterna?

Jo, tidens tand är särskilt hård mot media och inläsningsenheter. Att kassettband är ömtåliga och lätt förstörs kan de flesta förstå, men även disketter har ett tydligt bäst före-datum som ofta sedan länge är passerat när 30 år förflutit. Särskilt Amigans disketter (som för övrigt också används av en rad andra maskiner) tycker jag verkar särdeles svåra att få fart på, om jag jämför med C64s böjligare och större variant.

Det kan alltså mycket väl vara på det viset att dina fina gamla originalspel ligger fint förpackade i sina lådor, men inte alls fungerar när du försöker starta dem. Spel som ligger på flera disketter kanske har problem med disk två eller tre, och då är ju alltihop förstört. Ska sanningen fram är originaldisketter egentligen inte av särskilt stort värde till Commodores datorer; det som verkligen uppskattas av många är däremot originallådorna i fint skick. Ironiskt nog gjorde den omfattande piratkopieringen att få ens hade dem, och ännu färre har dem kvar i dag.

2
Defender of the Crown på kassett är en mardröm, men med diskemulator går det som en dans.

Jag har under en tid provat några olika sorters diskemulatorer och tänkte kort beskriva HxC SD Floppy Drive Emulator till Amiga 500 (och alla andra datorer som använder 34-pinnars floppystation) och SD2IEC till C64. Båda emulatorerna kommer i många olika varianter och versioner, och grunden till detta är att glada entusiaster ständigt förfinar både kortet och mjukvaran som är tänkt att användas till det, vilket gör scenen för den retrointresserade ständigt levande.

I sitt grundläggande utförande behöver du inte löda eller på annat sätt göra avancerade ingrepp på en diskemulator, men i till exempel Amigans fall kan den kräva att du öppnar upp din dator och fysiskt ersätter originaldiskstationen med din emulator. Viss vana vid att öppna och rota i datorer är alltså en fördel, men så länge du är försiktig är det ingen fara.

Som vanligt tar jag som artikelförfattare inget ansvar för att saker och ting går som de ska när du provar med dina egna datorer, detta är såklart egna ingrepp vi gör på datorer som från början inte är tänkta att användas på detta vis. Ett tips är dock att komma ihåg att avmagnetisera dig själv, och kanske även dina verktyg, innan du börjar.

Jag lyckades själv, i ett annat icke-relaterat projekt, bränna sönder delar av en C64 genom att låta sladden till en joystick slarvigt hänga framför en tjock-tv innan jag satte in kontakten i joystickporten. Ett kort sprak, och sedan gick det inte längre att använda den högra delen av tangentbordet.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (6)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.