Recension: Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka

Berättelsen om spelutvecklaren som aldrig gått på en mina

Det första som brukar hända efter en världsomspännande händelse, i vilken en eller flera personer är inblandade, är att de erbjuds skriva en bok. Oavsett om du suttit instängd i en österrikisk källare, ett chilenskt gruvschakt eller ett etiopiskt fängelse är din berättelse guld värd på pocket- och ljudboksmarknaden.

Om du mot förmodan inte skulle vara intresserad att skriva en bok om din berättelse, så kan du vara säker på att någon annan kommer att göra det. Star Wars, IKEA eller Commodore 64 - alla stora varumärken får sin beskärda del böcker skrivna om sig. Och det kommer den svenska datorspelssuccén Minecraft också att få.

I min hand håller jag just nu den första, Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka.

På ett sätt känns det nämligen som att denna lilla 220 sidor långa saga, som näppeligen tar mer än cirka sex timmar att läsa ut, bakats ihop för att vara säker på att hinna först. Det traditionella förordet saknas helt, källhänvisningarna är hopklumpade i en kort men kapitelindelad sektion mot slutet och de kronologiska händelserna ur tredje person avbryts bara stundtals av verkliga citat och mal på som vilken godnattsaga som helst.

Faktum är att bokens hänvisningar till vad de olika personerna kände eller tänkte vid ett visst givet tillfälle är så exakta och omisskännliga att jag vid flera tillfällen undrar hur författaren egentligen kan tänkas veta detta, och den avslutande källdiskussionen känns ofta lite väl kort och svepande för att tillfredsställa den som vill ha ut mer av berättelsen än bara en rak ström av händelser.

"Sagan om programmeraren Markus 'Notch' Persson är nämligen ännu så länge en berättelse utan jobbiga hinder, krön och kringelikrokar."

Men någonstans lurar givetvis det faktum att det är svårt att berätta en historia vars essentiella delar bara har drygt tre år på nacken när boken ges ut, och dessutom inte verkar innehålla de verkligt snaskiga ingredienser en bra framgångssaga brukar behöva; revansch, svek och en kamp mot alla odds.

Sagan om programmeraren Markus "Notch" Persson är nämligen ännu så länge en berättelse utan jobbiga hinder, snubbeltråd och kringelikrokar. Det finns ingen motgång att tala om, och författarna försöker heller aldrig skapa någon för att krydda sin saga.

Detta är en berättelse om en datorintresserad kille i en någorlunda vanlig svensk familj med vissa dysfunktionella tendenser, men fortfarande långt ifrån misärstatus, som tidigt lyckas slå mynt av sitt kombinerade spel- och kodarintresse och som tämligen okomplicerat finner en veritabel guldåder när han ur resterna av en spelidé han utvecklat tillsammans med en vän råkar plocka fram ett spelkoncept och en affärsidé som slår undan benen på allt branschen tidigare trott sig veta.

Berättelsen om Minecraft innehåller ännu inga tydliga motgångar, brustna löften eller andra former av misslyckanden, och det gör att djupare analyser och kritiskt ställningstagande blir svåra att ta sig för - något som författarna förmodligen insett och nästan helt avstår från.

Istället håller sig Daniel Goldberg och Linus Larsson, författarna av Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka, till enbart sin berättelse och en vilja att på ett okomplicerat sätt förmedla händelserna kring spelet Minecraft precis som de tyckts vara och utan tidsödande analys eller invecklade resonemang.

I mångt och mycket är denna strikta hållning både bokens styrka och svaghet.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.

Relaterat material

Recension: Mario Tennis: Ultra Smash

Hela Mario-gänget är samlat och den här gången ger man sig på att slå på en försvarslös tennisboll.

FeatureVåra E3-önskningar 2016

En högtid större än Julafton närmar sig för oss spelare och detta är paketen som vi hoppas att E3-tomten har med sig i säcken!

Recension: Star Fox Zero

En reboot av en remake av en klassiker.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading