Förhandstest: Football Manager 2013

Samtidshistorierevisionism

Lyssna inte på vad de säger - hösten börjar officiellt först den 2 november. Då släpps Football Manager 2013, och det är till slut dags att ta tårfyllda farväl av våra kärleksfullt utmejslade lagbyggen från Football Manager 2012 (8/10). Så vad har vi att vänta?

Årets nyheter inkluderar en visuell renovering, där de har försökt organisera det intensiva informationsflödet på skärmen lite enklare, mer stilrent - och de lyckas faktiskt skapligt. Estetiskt är det ett fall framåt, och generellt sett har det blivit lite enklare att hitta det man vill ha, även om det fortfarande inte är perfekt.

Matchmotorn har setts över rejält och spelarnas rörelser är märkbart mjukare än i förra årets spel. Det är fortfarande inte perfekt, men bättre än tidigare upplagor. Sports Interactive har fått bukt med en del absurditeter, som att skruvade skott aldrig slutade skruvas - missade bollen mål kunde den fara som ett c och landa vid hörnflaggan, men fortfarande förekommer framför allt en hel del väldigt underlig bollfysik.

"Med lite finputs på rätt ställen kan spelet bli en klassiker."

En välkommen nyhet är att jag under match får löpande uppdateringar om spelarna, samt tips från ens assisterande tränare. Denna information har funnits även förut, men då dold i menyer. Enda abret är att när jag spelar med uppsnabbat tempo flyger tipsen förbi - och vem vill sitta och se en datoranimerad match i realtid?

Ibland går strävan efter ökad realism ut över spelbarheten. Tränarna kan numera skickas i skola för att uppfylla UEFA:s krav på utbildning. Snarare än att öka realismen ökar den här funktionen min irritation över att spammas med irrelevanta meddelanden om småsaker. Allt jag vill är att guida mitt lilla fantasibygge till lag mot ära och glänsande bucklor. Än så länge listas inte spelarnas skostorlek eller hårlängd, men det känns bara som en tidsfråga. Realismen är ett tveeggat svärd, som jag måste säga att Sports Interactive inte alltid hanterar utan problem.

De mest iögonfallande nyheterna i år är de nya spellägena. I Challenge Mode tar du över ett lag i en förutbestämd situation, och ska leda dem till ett visst mål. Kan du lyfta det skadedrabbade laget över nedflyttningsstrecket? Classic Mode å sin sida tar dig tillbaka till ett enklare Football Manager, ett som inte kräver ett drygt dygns speltid för att fullfölja en säsong. För en van FM-spelare känns förenklingen lite väl simpel och styltig. Men med tanke på att de som fastnade för spelet på 90-talet är 30-40 år vid det här laget är det en självklar anpassning riktad åt de mindre inbitna spelarna och en god ansats.

På förhand är Football Manager 2013 mycket lovande. Med lite finputs på rätt ställen kan spelet bli en klassiker.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Peter Mikkelsen

Peter Mikkelsen

Skribent

Peter knäckte sin första Tac-2 innan Super Mario tog sina första plattformshopp. Gillar co-op, Tim Schafer, Bitmap Brothers och fotbollsspel som är bra.

Relaterat material

Recension: Mario and Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

Ännu ett OS. Ännu en missad potential.

FeatureMina fem favoritspel till Super Nintendo

André Stray listar sina fem favoritspel till Nintendos 16-bitarskonsol.

Recension: MLB 16: The Show

Redaktionen har även i år gett Jonas äran att lira baseball tills händerna ömmar. Hur bra är årets MLB?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading