Det finns gott om filmer och böcker som hämtar inspiration från verklighetens historieförlopp - och inte sällan blir de grundligt analyserade efter hur mycket de diktar ihop jämfört med vad som faktiskt hände.

Det finns även tv- och datorspel som hämtar inspiration från historien, men dessa bryr sig inte särskilt många om att analysera. I första delen gav vi oss på äventyrsspelet Uncharted: Drake's Fortune till PS3 för att ta reda på hur väl verklighet och spel hänger ihop. I den andra fortsatte vi med spelseriens tredje del, Uncharted: Drake's Deception.

Jag är ingen historiker men är intresserad av historia; främst från Mellanöstern och det medeltida Europa. Jag försöker inte belägga att det du läser här är absolut sanning, utan vill mest ge en bild av det vi faktiskt vet hände jämfört med det som utspelar sig i spelet ifråga.

I dagarna släpps inom kort Assassin's Creed III, och i samband med detta tänkte vi att det kan vara trevligt att kika på den första delen av spelserien och ta en titt på hur berättelsen hänger ihop med de historiska händelser och personer som faktiskt är verkliga.

"Värt att notera är alltså att korsriddare och tempelriddare inte är samma sak."

Om du inte spelat och vill undvika spoilers gör du bäst i att sluta läsa redan här. Jag har försökt att hålla det hela så fritt från avslöjanden som möjligt, men av förklarliga skäl är det givetvis svårt att delge en historia utan att avslöja berättelsen bakom. Sagan om Altaïr utspelar sig, som du säkert vet, i en tid då de kristna korstågen hade etablerat fyra separata furstendömen i det heliga landet, som låg i nuvarande Israel, Libanon, Syrien och delar av Jordanien.

Det exakta året är 1191 och korsriddarna har några år tidigare förlorat juvelen Jerusalem till den muslimska motståndsrörelsens ledare, sultan Salāh ad-Dīn (eller Saladin, kort och gott). I syfte att återerövra staden i kristna händer iscensätts det tredje korståget, i vilket bland annat den populäre Rickard Lejonhjärta figurerar som Saladins huvudsaklige motståndare. Mycket snabbt intar korsriddarna staden Akko (Acre på engelska) vid nuvarande Israels norra kust och marscherar längs havet på väg mot Jaffa, som var den tidens viktigaste hamnstad i området - för att fömodat angripa Jerusalem (som ligger inåt landet) så snart Saladins kontakt med Medelhavet är avskuren.

1
Slaget vid Arsuf av Gustave Doré.

Strax norr om Jaffa drabbar de båda styrkorna samman i det som i dag kallas slaget vid Arsuf; vilket också inleder slutscenerna i Assassin's Creed. Här lyckas korsriddarna med konststycket att besegra Saladins här, vilket inger nytt mod och förlänger stridigheterna flera år till; fram tills detta slag var Saladin i stort sett obesegrad och ansågs närmast vara oövervinnerlig.

Spelet Assassin's Creed fäster dock inte alltför stor vikt vid detta, utan fokuserar mer på själva samspelet mellan korsriddare, dess allierade tempelriddare - och de senares svurna fiender, assassinerna. Av vilka Altaïr lämpligt nog är en, vilket såklart ger spelserien sitt namn.

Värt att notera är alltså att korsriddare och tempelriddare inte är samma sak; korsriddare blev var och en av de adelsmän som antog påvens påbud att strida i det heliga landet för guds räkning, medan tempelriddarna var en slags asketisk och religiös klubb med strama ideal och en legendariskt omsusad uppgift att beskydda den heliga staden Jerusalem i första hand, och pilgrimer på väg till det heliga landet i andra hand.

I flera populärkulturella sagor är tempelriddare oftast goda, men i Assassin's Creed är de alltså dina motståndare eftersom de i hemlighet är ute efter att förslava mänsklighetens samlade viljor med de övernaturliga föremål de fått i uppgift att förvalta sedan urminnes tider. Det onda företaget Abstergo är alltså tempelriddare i modern tappning, trots att historien säger att orden upplöstes år 1307 och inte synts till sedan dess.

Om detta vet vi dock inte så mycket i Assassin's Creed; vad det istället handlar om är den unge assassinen Altaïrs uppdrag att ha ihjäl nio män, vars namn finns på en lista han fått av sin mästare Al Mualim - befälhavare för assassinerna i fästet Masyaf.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.