Veckans Retrokanon är en återkommande torsdagsföljetong här på Eurogamer, då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är ett spel inom samma genre, fast denna titel får mer än gärna glömmas bort i all evighet.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. Call of Duty: Modern Warfare duger alltså inte.

Veckans Retrokanon: Star Wars (Arkad, 1983)

"Star Wars var en kamp i svart, rött, grönt och blått, en batalj i enkla grafiska effekter och fantasikittlande samplingar från de riktiga skådespelarna."

Ingen har väl missat veckans största nyhet inom underhållningsvärlden, alltså att Disney har köpt Lucasfilm och tänker släppa tre nya Star Wars-filmer? Det är ju jätteroligt, och vad passar då bättre än att uppmärksamma ett av de första riktigt stora arkadspelen från tidigt 80-tal?

I det smäktande arkadliret Star Wars (inga fåniga undertitlar här inte) från Atari bjöds vi unga Stjärnornas Krig-fans på en vektorbaserad rymdstrid mot Darth Vader och hans Tie-skeppsåkande hantlangare. Star Wars var en kamp i svart, rött, grönt och blått, en batalj i enkla grafiska effekter och fantasikittlande samplingar från de riktiga skådespelarna.

Kort och gott gick det ut på att återskapa attacken mot Dödsstjärnan i episod 4, först genom att närma sig stridsstationen och sedan med välriktade torpeder mot den oskyddade kärnan. Det var egentligen inget annat än en rälsskjutare, men som ett stort fan av filmerna slukade jag detta med hull och hår. Det är rätt galet att det snart har gått trettio år sedan det släpptes, och Atari borde känna sig stolta över att ha skapat en så stark spelupplevelse. Flera år senare kom det hemdatorversioner, men de var klart undermåliga... skulle man spela detta skulle det ske med en jättespak och dånande högtalare. Annars fick det vara.

Veckans Retrokalkon: Star Wars: Masters of Teräs Käsi (PlayStation, 1998)

"Star Wars: Masters of Teräs Käsi bjöd på en klumpig, ful och grund fightingupplevelse."

När PlayStation lanserades förde den med sig en ny genre, 3D-fightingspel. Battle Arena Toshinden och Tekken rönte stora framgångar, och LucasArts ville väl inte vara utan en del av kakan (eller knogmackan).

Deras fightingspelsvariant hette Star Wars: Masters of Teräs Käsi, där just Teräs Käsi-delen faktiskt betyder "stålhand" på grammatiskt tvivelaktig finska, förmodligen som ett svar på Tekkens järnnäveturnering.

Men trots det cyniska i att klämma in alla Star Wars-figurer i ett slagsmålsspel fanns det ett visst hopp om att detta skulle fungera. Tyvärr var det så att Star Wars: Masters of Teräs Käsi bjöd på en klumpig, ful och grund fightingupplevelse. Det var kul i någon minut att spela spel Darth Vader och kompani, men det skulle dröja till Soul Calibur-spelens framtåg innan filmernas fans fick en kraftfull upplevelse. Tyvärr.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

Comments (2)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

Annons