The Great Giana Sisters från 1987 var i princip en klon av det första Super Mario Bros., fast tio gånger svårare. Det fick Nintendo att se rött och med hot om stämningar flygande över huvudet fick det italienska syskonparet Giana och Maria ligga lågt i ett tjugotal år, men med Giana Sisters: Twisted Dreams är de definitivt tillbaka på banan.

Spelet finansierades med crowdfunding och under insamlingen utlovade utvecklaren Black Forrest Games att hålla fast vid traditionen hos originalet - det skulle bli ett klassiskt plattformsspel. Uppgraderingar och sådant lämnas därhän, då alla egenskaper finns upplåsta från första banan. Istället är det ditt spelsätt som måste utvecklas i takt med att nivåerna blir svårare. Det är löften som uppfyllts till punkt och pricka - oavsett hur långt du kommer är det bara din egen fingerfärdighet som kan utvecklas.

Varje plattformsspel har sin gimmick, och så även Twisted Dreams. Här är det Gianas motstridiga personlighet som är det lilla extra i jakten på systern Maria. I färden genom drömvärlden växlar hon mellan två parallella universum. I det ena är Giana en gullig tjej med glad musik i öronen - i den andra är hon arg och tuff och tar sig fram till tonerna av hårdrocksbandet Machinae Supremacy. Den charmigaste biten är ändå att den söta tjejens mardrömsvärld är en klassiskt läskig miljö med spöken, skelett och ett avgrundslandskap medan den arga tjejen räds söta fåglar och springer omkring på blomsterängar.

"Uppgraderingar och sådant lämnas därhän, då alla egenskaper finns upplåsta från första banan. Istället är det ditt spelsätt som måste utvecklas i takt med att nivåerna blir svårare."

Det låter som ett enkelt knep för att förändra förutsättningarna men växlingar förgyller verkligen spelupplevelsen. Det är inte bara de spelmekaniska förändringarna som är intressanta, själva växlingen är bland det snyggaste jag sett i ett plattformsspel. De två världarna flyter in i ett sätt som håller mig förtrollad under hela genomspelningen.

Parallellt med de ytliga skillnaderna sker som sagt förändringar i själva mekaniken också. Saker som finns i den ena världen saknas i den andra. Det som dödar i en är ofarligt i den andra. Gianas egenskaper förändras också, vilket gör växlingarna till ett måste för att klura ut alla situationer.

På vägen mot mål stöter jag på alla tänkbara plattformselement och de införlivas i spelet på ett bra och naturligt vis. Enkla tavlor visar hur jag tar mig an nya utmaningar och jag behöver aldrig stanna upp. Istället är det fingerfärdigheten och mitt eget snille som avgör om jag alls kommer framåt. Vissa moment fastnar jag totalt vid och klarar inte av att lösa ut dem förrän spelsessionen efter, och då bara för att de fastnat i mitt huvud.

Giana Sisters: Twisted Dreams erbjuder en stenhård plattformsupplevelse och håller fast vid en lika gammal som enkel devis: klarar du inte av ett problem är det bara till att försöka lösa det en gång till. Det gör jag gärna.

9 /10

About the author

Simon Campanello

Simon Campanello

Nyhetsredaktör

Har en hemlig svaghet för att kombinera folköl med samarbetsspel som har trollkarlar och blixtar. Barndomshjälte: Commander Keen.

Fler artiklar av Simon Campanello

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material