Jag har aldrig gillat Pippi Långstrump; så var den lilla detaljen avklarad.

För mig placeras Pippi i samma översittarfack som den gravt självförhärligande Karlsson på taket. Det är en sak att vara frigjord och rucka på normer och stela hierarkier - men en helt annan att göra det på andras bekostnad medan egna jaget ständigt försvaras med att andra har fel. De verkliga hjältarna i Lindgrens värld är för mig Emil och Madicken - men nog om det, det är ju trots allt bara litterära personer vi pratar om.

Det Pippi Långstrump dock förtjänar är vettiga tv- och datorspel värda varumärket, och jag kan tycka att det inte borde vara särskilt svårt att lyckas heller - men tanke på hur rik hennes värld är på både äventyr och karaktärer. Tyvärr misslyckas Pippi Långstrump 3D till Nintendo 3DS på samtliga punkter. Detta är ett dåligt spel.

1
Hustak, kullar och staket - allt går att hoppa på.

Om du spelat Pippi Långstrump till föregångaren Nintendo DS lär du känna igen dig. Det hade dock inte jag, och ändå är jag besviken på både variationen och utbudet.

Pippi ska ut och resa, och inte helt oväntat ligger hennes grejer utspridda över en stor area (typ hela stan) och du måste hjälpa henne att samla ihop allt. I en färgglad, men lite sparsam och tafatt, 3D-värld hoppar du runt och ska samla ihop sakerna. På vägen kan ibland andra karaktärer fråga dig om du inte kan samla ihop deras saker också; det kan gälla barnens pannkakor eller Herr Nilssons bananer.

Dessa sökrundor går till på exakt samma vis som när du själv letar grejer. Dessa sökrundor är "äventyret". En del saker kan endast nås genom att du drar i en spak och kanske sätter igång en drake som flyger från träd till träd, och andra kräver att du går rundor förbi kuperad terräng - men i övrigt fungerar allt likadant hela tiden.

Välkomna avbrott i letandet är de minispel du råkar ut för då och då. Ibland är det dags för rutschkana och ibland är det flaggor som ska fångas in; men aldrig är heller dessa spel intressanta nog att kallas roliga. Jag bryr mig inte om invändningen att Pippi Långstrump 3D rekommenderas från 3 år; det gör Mario Tennis Open också - och det är inte mindre kul för det.

Utslängda här och var är också mynt som ska samlas upp; Pippi har ju ett och annat redan i sin kappsäck, men mer pengar har ju inte skadat någon. Pengarna används till att öppna nya världar och ta sig vidare i spelet, och det fungerar väl bra - men som intressant extramoment är det helt ointressant.

I början av spelet får du välja mellan att spela ensam eller ihop med tre andra. Att spela flera stycken låter rent spontant som en glädjehöjande sak, men det faktum att samtliga behöver ha en spelkassett i sin maskin förstör nog nöjet för de allra flesta. Det gjorde dessutom att jag inte kunde testa spelläget.

Grafiskt är Pippi Långstrump 3D ingen katastrof. Det påminner starkt om originalet till Nintendo DS, med den uppenbara skillnaden att 3DS-maskinens tredimensionella kapacitet är ditlagd. Ljudmässigt är det dock helt fattigt, och bjuder inte tillnärmelsevis på den audiella interaktion 3- och 4-åringar vill ha av spel och annan underhållning.

Pippi Långstrump är i denna tappning mer en Pippi Långrand - och äventyren är allt annat än nya, och definitivt inte värda att stoppa i någons strumpa i jul.

3 /10

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.