När novembermörkret sänker sig över vårt avlånga land är det lätt att drabbas av en smula höstdepression. Klockan fyra på eftermiddagen är solen som bortblåst och allt som finns kvar är ett kallt och grått skal.

Men... räddningen finns i Jönköping - under fyra intensiva dagar.

Då förvandlas nämligen mässområdet Elmia till en oas av neonljus, esport och Billys Panpizza. DreamHack, världens största datorfestival, är mer än ett LAN-party. Det är en samlingsplats där spelare kan träffa sina största idoler, proffs kan tävla om stora prispengar och besökare kan vandra runt och bara insupa atmosfären.

Trots att jag bott i Jönköping i över fyra år, och resten av mitt liv en dryg timme från staden, har jag aldrig besökt DreamHack tidigare. Därför var jag fylld av förväntan över vad jag skulle få uppleva under mitt första besök.

Redan när jag kliver innanför entrén märker jag att DreamHack är något alldeles speciellt. Innertaket är fyllt av lampor som skickar ut ett varmt och rosa ljus, One-Piece är ett vanligt förekommande klädesplagg och humöret verkar vara på topp hos samtliga närvarande.

"Redan när jag kliver innanför entrén märker jag att DreamHack är något alldeles speciellt."

4
Linus Torstensson är van deltagare på DreamHack och har denna gång fått med sig vännen Kristofer Lager.

De första jag träffar på i hallarna är Kristofer Lager och Linus Torstensson från Jönköping. För Kristofer är detta första besöket som spelare på DreamHack medan Linus har varit med flera gånger tidigare.

”DreamHack har alltid funnits med på min 'Bucket List'. Jag börjar bli för gammal för att vara vaken hela tiden, men jag gillar grejen”, berättar Kristofer under pausen i den pågående matchen i Heroes of Newerth som de båda spelar.

Linus deltog i DreamHack första gången 2003 och har märkt hur festivalen förändrats genom åren.

”Nu är det betydligt större fokus på esport än tidigare och det märks verkligen hur det hela har vuxit”, säger Linus.

”Det är väldigt kul att esporten växer så pass mycket, det blir något av en knäpp på näsan för de som säger att spelande inte kan leda någon vart”, tillägger Kristofer.

Just omfattningen och storleken på DreamHack gör mig väldigt nyfiken och jag får kontakt med David Hulth, som är gruppansvarig för logistikdelen av festivalens nätverksteam. Han tar med mig in bakom kulisserna, till det provisoriska personalrummet för ett snack om arbetet kring hela eventet.

1
Nätverksarbetaren David Hulth framför hjärtat av DreamHack.

Som en del av logistikgruppen är det David som tillsammans med sina kollegor ser till att det finns nödvändig utrustning på plats och att allting fungerar som det ska under festivalen. Men deras arbete börjar betydligt tidigare än så.

”Vi börjar bygga ungefär fem dagar innan start för att allt ska bli färdigt, men redan nu börjar vi inofficiellt planera för sommarens DreamHack och det drar igång på allvar om en och en halv månad”, berättar David.

”Under själva festivalen handlar våra uppgifter om drift och mindre strul. Det blir inte särskilt många problem under de här dagarna; oftast rör det sig om att någon råkat rycka ut en nätverkskabel eller spillt läsk över något”, fortsätter han.

När det kommer till renodlade siffror berättar David att över 14 000 individuella enheter kopplas upp mot deras nätverk under DreamHacks fyra dagar, de har över 40 lastpallar med nätverkssladdar och switchar som används och totalt dras det över 40 kilometer nätverkskabel och över fem kilometer fiberkabel. Deras arbete är dessutom ideellt och den enda ersättningen de får är mat, sovplats och ett par t-tröjor. Men David gör det inte för pengarna.

”Det är något alldeles unikt vi gör och det är hela tiden väldigt roligt och man får många goda vänner, speciellt när vi bor tätt inpå varandra under den här perioden.”

David har arbetat med nätverksteamet sedan 2007 och har inga planer på att sluta. Efter en rundvandring på området - där han bland annat visar mig hjärtat av hela DreamHack, flera stora skåp som innehåller det mesta som behövs för att få nätverket att hålla igång - vandrar jag vidare på egen hand.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

David Wahlström

David Wahlström

Nyhetsredaktör

David är en fullfjädrad gamer som tillsammans med sin sambo och sina fem rumskamrater lever ett fartfyllt liv i Jönköping. När David blir stor vill han bli en superhjälte.

Fler artiklar av David Wahlström

Comments (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

Recension: Counter-Strike: Global Offensive

Bengt Battlefield och Erika Esportare vädrar sina tankar

Moddare fixar väderskiften i Counter-Strike: GO

Nu kan du ha tur med vädret i CS: GO

Counter-Strike: GO-event dras tillbaka från tysk tv efter München-attacken

Kanal beslutar sig för att inte sända e-sportfinalerna.

Annons