Dansduell: Gangnam Style

Just Dance 4 möter Dance Central 3

Ytterst få kan väl ha missat succén som artisten PSY haft med låten Gangnam Style, vars musikvideo slagit alla tänkbara rekord. Låten spelas numera oavbrutet på radio och PSY har dykt upp i alla möjliga sammanhang runt om i världen för att visa upp sina galopperande danssteg inför publik.

1
Galet är bara förnamnet

Det är med andra ord inte särskilt konstigt att hans hit även letat sig in i tevespelens värld, och sedan slutet av förra månaden har låten gått att köpa som nedladdningsbart material i de rivaliserande dansspelen Dance Central 3 (9/10) och Just Dance 4 (9/10). Men är speltolkningen av dansen värd de dryga 25 kronor som den kostar att ladda ner? Och till vilket av spelen är den roligast? Eurogamer har givetvis svaret på detta i den kanske svettigaste jämförelsen någonsin - bokstavligt talat.

"Självklart återkommer de karakteristiska galoppstegen och lassorörelserna i refrängen hos bägge versioner, men i verserna är det mycket som skiljer dem åt."

Trots att bägge spelens versioner av dansen är baserade på samma musikvideo bjuder de på väldigt olika upplevelser. Båda har givetvis kopierat stora delar av originalkoreografin, men med fokus på olika detaljer. Samtidigt har utvecklarna blandat in egna, improviserade rörelser för att erbjuda större variation. Självklart återkommer de karakteristiska galoppstegen och lassorörelserna i refrängen hos bägge versioner, men i verserna är det mycket som skiljer dem åt.

Mest friheter har faktiskt Just Dance 4 tagit, som erbjuder flera nya steg som inte återfinns i musikvideon. De passar in ganska bra och är lätta att härma för vem som helst. I vanlig ordning har Ubisofts titel även tvåmannakoreografier till sin fördel, där spelarna får dansa tillsammans och interagera med varandra på olika sätt. Ett exempel på detta var när jag fick krypa ner på golvet mellan min danspartners fötter för att fortsätta dansa på samma sätt som PSY gör i originalkoreografin. Jag är väldigt svag för charmiga inslag som dessa som gör det betydligt tätare mellan skratten än i konkurrerande spel.

I Dance Central-versionen av Gangnam Style kan du inte interagera med din danspartner på samma sätt, men å andra sidan går det att välja mellan tre olika svårighetsgrader för att skräddarsy upplevelsen. Den lättaste nivån påminner en hel del om Just Dance motsvarighet, men på den högsta svårighetsgraden erbjuds ett helt annat och betydligt roligare djup.

2
Harmonix har fattat galoppen

Harmonix har varit väldigt duktiga på att hämta inspiration från smådetaljer i musikvideon, vilket leder till att i stort sett varje rörelse har någon form av återkoppling till originaldansen. De steg som återfinns även i Just Dance sitter också betydligt bättre i Dance Central och framförallt benrörelserna har ett betydligt bättre sväng i det sistnämnda. Tydligast blir detta när jag frenetiskt förflyttar mig i sidled genom att studsa växelvis på vardera ben flera gånger i snabb följd precis som i delar av musikvideon. I Just Dance 4 utför du samma rörelse genom att stampa lite lätt med ena foten i backen, vilket inte alls känns lika häftigt.

Energimässigt är Gangnam Style en ganska svettig låt att dansa till och lär förbränna många kalorier för dig som är ute efter det. I Just Dance låg min snittpuls ungefär lika högt som i resten av titelns låtar, men i Dance Central-versionen slog hjärtat markant snabbare på den högsta svårighetsgraden gentemot resten av spelets utbud.

Sammanfattningsvis kan jag konstantera att bägge utvecklare har fattat Gangnam-galoppen, och om du gillar musikvideon lär du bli nöjd oavsett vilken version du provar på. Dance Central är dock den solklara vinnaren i striden tack vare intelligentare koreografier som överför känslan från videon på ett klockrent sätt.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading