God fortsättning!

Okej, all julmat är uppäten! Var den god? Ja, det får vi hoppas.

Som ni kanske hör av den mer lättsamma tonen har vi tagit lite julsiesta här på redaktionen. Och eftersom det inte släpps särskilt många nyheter i spelvärlden så sammanfattar vi 2012 och laddar inför 2013. Och det gör vi som allra bäst med våra årslistor.

Redaktionen på Eurogamer.se har gått samman och listat några av de viktigaste sakerna som hänt, med kategorierna Årets största överraskning 2012, Årets bästa uppföljare 2012, Årets största besvikelse 2012, Bästa trenden för 2013 och 2013 års mest spännande spel. Och så Årets spel 2012 också, såklart.

Vi varvar även detta med Läsarnas bästa spel 2012, som presenteras i form av en nedräkning.

Och förresten, missa inte att tävla i de sista luckorna i vår julkalender! Lucka 21, lucka 22, lucka 23 och den smått galna lucka 24 är öppna över jul- och nyårshelgen. Se till att tävla redan nu.

Idag: Årets största överraskning 2012. Vilken är din?

Mattias Holmberg: Hotline Miami (8/10)

Jag kände inget för Hotline Miami trots alla lovord. På videoklipp jag såg, verkade spelet tunt och intetsägande och budskapet folk skvallrade om lät mest pretentiöst. Men Hotline Miami levererade. Jag märkte aldrig när min skepsis försvann och byttes ut mot inlevelse i den våldsamma feberdrömmen.

Mikael Lindberg: Wonderbook: Book of Spells

På GAMEX i år såg jag för första gången hur ett spel använde Playstation Move på ett sätt som var både tilltalande och imponerande. Book of Spells fänglade mina barn längre än något annat på mässan och ingjuter i mig lite framtidstro i en värld där formstöpta AAA-titlar står som spön i backen. Mysigt, roligt och nyskapande.

Johan Lindros: Sleeping Dogs (8/10)

Ett spel som har lång och brokig utvecklingshistoria brukar sällan ha en lovande framtid. Sleeping Dogs lyckas dock med att erbjuda ett av årets bästa sandlådespel med både en intressant historia och kul spelelement.

Jonas Aronsson: Call of Duty: Black Ops II (9/10)

Jag har alltid hållit Battlefield som det bästa inom krigsaction, men utvecklaren Treyarch får mig att börja tvivla på det tack vare det briljanta konceptet Ta tio. På så sätt kan jag rusta upp mig precis hur jag vill i det mycket innehållsrika flerspelarläget.

David Wahlström: Sleeping Dogs (8/10)

Många trodde nog att Square Enix var galna när de plockade upp rättigheterna till det nedlagda True Crime: Hong Kong. Men skam den som ger sig och United Front Games lyckades leverera en av årets bästa sandlådor i ett myllrande Hong Kong som är fyllt av snabba bilar, vackra kvinnor och mängder av tillfredsställande Kung Fu-strider.

Joakim Håkansson: The Walking Dead

Efter den stora besvikelsen med Jurrasic Park verkar det som Telltale sannerligen tog sig i kragen. The Walking Dead är inte bara ett snyggt, spännande och roligt äventyrsspel, det tar dessutom val och konsekvenser i spel till en helt ny nivå och är så välskrivet och nyanserat att det skapar känslor på ett sätt som ytterst få spel ens kommer i närheten av.

Fredrik Johansson: Dishonored (9/10)

Någonstans inom har jag alltid velat att magi existerar. Arkane studios bevisar till viss del att magi finns, eller gör det åtminstone väldigt svårt att se igenom de skimrande kulisser de satt ihop i Dishonored. Det faktum att spelet går att spela igenom på så väsentligt annorlunda sätt är inget annat än magi.

Gabriel Johansson: Gravity Rush (9/10)

Playstation Vita har väl knappast tagit världen med storm, men överraskade åtminstone mig med att bjuda på ett lite småknasigt men ack så charmigt och vackert äventyr i den svävande staden Hekseville. Det var ett nöja bara att flyga runt med huvudkaraktären Kat, men spelet hade så mycket mer att erbjuda att det kändes för stort för Sonys lilla handhållna.

Anton Bjurvald: FIFA Street (8/10)

Efter tre horribla versioner till den förra generationen var det väldigt överraskande att FIFA Street faktiskt var ett riktigt underhållande spel. Speciellt med en massa vänner tillsammans i soffan. Bolltrollande tillsammans har inte varit så roligt sedan NBA Street V2.

Kristoffer Nyrén: Just Dance 4 (9/10)

Förra året blev jag positivt överraskad av hur komiskt och charmigt Ubisofts dansspel var att skaka loss till. I år blev jag helt överrumplad av hur mycket samma spelserie hunnit utvecklas på ett ynka år, och årets koreografier fick oss att skratta ännu mer än vad vi orkade i fjol.

Toby Lee: The Walking Dead

Efter de två sorgliga säsongerna med Back to the Future och Jurassic Park trodde jag att Telltale Games hade tappat greppet om äventyrsspelen, men så vågade de återuppliva (förlåt) en hel genre med nya, fräscha grepp. Handlingen, spänningen, de moraliska valen och inte minst actionsekvenserna sitter som en smäck. Klart spelvärt!

Jimmy Wilhelmsson: Journey (10/10)

Jag borde inte bli överraskad över det Thatgamecompany spottar ut sig med ojämna mellanrum; men jag blir det ändå. Journey blev precis som litet och underbart som vi hoppades på.

Simon Campanello: Far Cry 3 (9/10)

Under den första halvtimmen förstår jag Jason, huvudpersonen i Far Cry 3. De välpresenterade sekvenserna, valen han tvingas till och galenskapen runt omkring honom gör att han inte kan reagera på något annat sätt. Visst faller ansatsen allteftersom och det blir mer massmord och mindre eftertanke, men jag är ändå imponerade av inledningen.

---

Vinnare av Årets överraskning 2012: Delat mellan Sleeping Dogs och The Walking Dead!

Håller ni med? Håller ni inte med? Berätta i kommentarerna vilket spel ni tyckte var årets överraskning 2012!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (7)

Comments (7)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

Recension: Sleeping Dogs

Mitt liv som hund

RekommenderatRecension: Until Dawn

Enda enda lång filmsekvens eller en spelbar skräckfest? Alex Pettersson har svaret.

Eurogamer.se lägger ner - tack för att du läste

Vi har kommit till vägens ände. Nu vänder vi blad.

Super Mario Run kommer inte till Switch

Men du har väll en smartphone?

Annons