Kinect är ett synnerligen lyckat tillbehör rent ekonomiskt för Microsoft. De har sålt miljontals enheter och marknadsfört sin rörelsekontroll stenhårt.

Vad gäller spelen är allting inte lika positivt - de enda spel som egentligen dragit nytta av möjligheterna är ett fåtal danstitlar och i viss mån några träningsprodukter. Resten har varit ytterst mediokert för att inte säga rent skräp.

1
Synkroniserat så länge du inte gör för snabba rörelser.

Microsoft verkar i alla fall ha insett detta och har inlett ett samarbete med Nike för att skapa ett träningsspel, fast jag skulle hellre vilja kalla det för ett träningsprogram. Frukten av detta är Nike+ Kinect Training och trots är det knappast är särskilt roligt är det faktiskt en riktigt lyckad produkt.

Nike+ Kinect Training gör det ganska klart redan från början att spelet tar träning på högsta allvar. Du ombeds direkt klargöra vad målet med din träning är och hur mycket du tänker träna varje vecka. Sedan guidar spelet dig på vägen och föreslår olika lämpliga program.

"För den som är ihärdig och följer spelets förslag och mallar råder det ingen tvekan om att det går att komma i form med den här produkten."

Övningarna är i stora drag saker alla som tränat tidigare känner igen. Det handlar om armhävningar, utfall, situps och så vidare. Detta uppskattar jag något enormt - Nike+ Kinect Training låtsas inte vara något lättsamt fjanteri, utan sätter igång mig direkt och ser till att jag svettas ordentligt.

När tränaren ska korrigera mina misstag börjar tyvärr en del brister uppenbara sig. Vid fel vill tränaren visa hur det ska gå till, men problemet är att kameran byter vinkel och allting blir en smula osynkroniserat. Detta gör att det blir väldigt svårt, ibland omöjligt, att få spelet att tycka att jag utför sagd övning på rätt sätt.

De flesta övningar är dock så pass tydliga och långsamma att dessa problem kan undvikas, åtminstone för de som har en ordentlig och rymlig plats att spela Kinect på. Nike+ Kinect Training kräver nämligen mer utrymme än något annat Kinect-spel jag testat. Att hålla på och möblera om i spelrummet för att kunna köra det ordentligt är knappast bra för motivationen.

För att hålla mig på tårna slänger spelet in några minispel till mig med jämna mellanrum. Det handlar ofta om att akta sig för saker som kastas mot mig och liknande grejer, och här blir Kinects oförmåga att plocka upp snabba rörelser ytterst uppenbar och jag tycker att utvecklaren kunde ha skippat inslaget helt och hållet.

Efter ett avklarat pass föreslår spelet ofta att jag kör en extra omgång för att riktigt bränna bort min sista energi, ett peppande och motiverande inslag som bidrar till att göra Nike+ Kinect Training till det jobbigaste Kinect-spel jag spelat. På ett bra sätt förstås.

För den som är ihärdig och följer spelets förslag och mallar råder det ingen tvekan om att det går att komma i form med den här produkten. Ökad grundkondition, spänst och i viss mån muskelstyrka bör alla kunna få inom några veckor. Sedan gäller det förstås att hålla ut och fortsätta hålla igång för att bibehålla effekten, men det gäller ju för all träning.

Att enbart träna med spelet lär inte ge några fantastiska resultat, men som ett komplement till annan träning fungerar det utmärkt. På regniga och snöiga dagar då jag inte orkar ge mig ut är Nike+ Kinect Training ett bra alternativ.

Spelet är knappast särskilt vackert att titta på och menyer, röstkommandon och liknande saker fungerar i regel ganska dåligt. Som spel betraktat är det med andra ord inte särskilt imponerande, men nu är det ju faktiskt träningen som står i fokus här och där träffar Nike och utvecklaren Sumo Digital förvånansvärt rätt.

Med ett bättre gränssnitt och en snyggare presentation kunde det här varit uppe och tampats med de allra främsta Kinect-spelen, men som det är nu är det bara ett bra träningsprogram och det räcker i det här fallet väldigt långt.

7 /10

About the author

Joakim Håkansson

Joakim Håkansson

Skribent

Joakim kommer ifrån de mörka skogarna på småländska höglandet. När han inte snickrar på huset och springer efter sin tokiga 1-åring Nemo älskar han att varva ner med lite spel. Han föredrar att spela med vänner, tillsammans mot ondskans lakejer i World of Warcraft eller emot varandra i tävlingsinriktade spel som Counter Strike och Heroes of the Storm.

Fler artiklar av Joakim Håkansson

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material