Cartoon Networks animerade teveserie Ben 10 har blivit omåttligt populär bland de yngre målgrupperna och inte helt oväntat har det därför dykt upp en rad olika spel med den unge Ben i huvudrollen. Hittills har det blivit hela sju spel på fem år om jag inte räknat fel och vi lär säkert få se fler då seriens popularitet inte verkar dala än på ett tag. För det gäller ju att smida medan järnet är varmt, som spelutgivare brukar säga.

Jag har själv inte haft nöjet att titta på teveserien, men efter att ha provat på Ben Tennysons senaste äventyr Ben 10: Omniverse har jag förstått att han är en ung hjälte med en väldigt speciell förmåga - han kan nämligen förvandla sig till en rad olika utomjordingar. Detta är givetvis något som används flitigt i speldesignen då varje enskild utomjordisk form är bra på olika saker, ungefär som de olika dräkterna och karaktärerna i LEGO-spelen. Det gäller alltså att växla mellan de olika skepnaderna för att kunna lösa olika pussel, och vissa former är bättre än andra mot olika fiender i strid.

2
En av de former Ben 10 tar sig an i strid

Detta är dock långt ifrån allt som spelet har gemensamt med LEGO-serien. Det känns som att utvecklarna Vicious Cycle Software sneglat på spel som LEGO Harry Potter: Years 5-7 (7/10) och LEGO Batman 2: DC Super Heroes (8/10) både en och två gånger under utvecklingen av Ben 10, som på många sätt känns som en billig kopia av dessa inspirationskällor. Visserligen erbjuder Omniverse detaljer såsom lite mer invecklade strider och ett erfarenhetssystem där de olika utomjordingarna kan gå upp i nivåer för att bli starkare och lära sig nya attacker, men i övrigt spelas spelen på precis samma sätt.

Sämre förebilder går förstås att ha och utvecklarna har tagit tillvara på de viktigaste elementen inom genren såsom tidigare nämnda pussel och möjligheten att kunna samarbeta med en vän. Spelare två får axla rollen som Bens utomjordiske vän Rook som spelar en ganska central roll i handlingen efter att han skickats tillbaka i tiden och fått bekanta sig med en yngre variant av Ben. Vi får sedan följa honom medan han hoppar fram och tillbaka i tiden för att få tag i och sätta stopp för skurken Malwares onda planer att förstöra världen.

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.