I "Eurogamers Topplista" rangordnar vi på Eurogamer.se något vi anser vara det bästa eller värsta inom spelvärlden utifrån ett givet ämne.

Denna gång är det dags för oss att kika på spelomslag inom fantasygenren.

Håller du med? Vet vi inte vad vi pratar om? Har vi helt fräckt glömt något? Skäll, gnäll eller ös beröm och hjälp oss skapa världens mest korrekta topplistor.

Förr i tiden - innan webben erbjöd drösvis av skärmbilder, trailers och förhandstittar - var spelomslaget en viktig beståndsdel för att berätta om äventyret inuti fodralet.

Spelomslaget satte tillsammans med musiken och introskärmen en stämning som var menad att omvandla block och pixlar till spänning och underhållning. I dag är spelomslaget kanske inte fullt lika viktigt för köpbesluten, men icke desto mindre måste ju alla butikstitlar ändå ha någon slags omslag.

Eurogamer.se försöker plocka ut de åtta mest klassiska utifrån en viss genre - och vi inleder med fantasy.


Åtta klassiska spelomslag till fantasyspel, plats 8-5

8
Spelomslag - eller Yes-skiva? Vem vet?

8. Shadow of the Beast

Roger Dean formgav inte bara spelutvecklaren Psygnosis logotyp, utan låg även bakom en hel del av bolagets futuristiska spelomslag - som inte sällan innehöll diverse mekaniska och glänsande varelser som inte alltid var relevanta för spelet ifråga.

Samma stil återkommer i flera av Deans verk, inte minst på skivomslagen från brittiska bandet Yes, i Sverige kanske mest känt för 80-talshiten "Owner of a Lonely Heart" från 1983.

Läs mer om Roger Dean på bloggen sugoi.se eller Roger Deans egen hemsida.7
Spelomslag - eller bok? Vem vet?

7. Baldur's Gate

Baldur's Gate landade år 1998 som en smärre bomb i rollspelsvärlden, kanske mest för sitt sätt att ge ny luft under vingarna till datorrollspelen.

För att verkligen sätta rätt stämning, utan att smeta ner omslaget med diverse muskelbyggare eller fotomodeller med stora svärd, skapade de en sober utsida som ville påminna betraktaren om en läderinbunden bok - alla fantasyrollspels favoritkälla till äventyr.

Bokutseendet och emblempositioneringen, i detta fall en dödskalle med rödlysande ögon, återkom i efterföljande titlar och kännetecknar i dag de spel och expansioner som utspelar sig i Forgotten Realms. (Se exempelvis Icewind Dale)6
Spelomslag - eller metalplatta? Vem vet?

6. Diablo II

Populära uppföljaren Diablo II trampade vidare i konceptet kring överdjävlar, mellandjävar och smådjävlar - vilket vi pratade mer i detalj om i förra topplistan.

För att ge Diablo II en mörkare och mer skrämmande ton än flera samtida fantasyspel återanvändes den svartröda tonen från ettan, men skelettdragen i Mephistos dödskalle accentueras ytterligare genom snygga skuggningar.

Föreställ dig dödskallen utan huva, och du har ett skräckspel (eller en metalplatta /red.anm.) - men med klassisk trollkarlshuva förstärks fantasydragen och du vet som köpare - om du nu mot förmodan inte redan känner till Diablo - att det handlar om mörk fantasy.5
X marks the spot. Eller betyder ibland 10.

5. Final Fantasy X

Är Final Fantasy X det bästa spelet i serien?

Tja, det kanske man kan tycka - medan andra protesterar. Det är iallafall en av delarna i den väldigt framgångsrika fantasyserien och det som kanske bäst ramar in de klassiska omslagen i serien. Det syns direkt på omslaget att du håller ett Final Fantasy i handen.

Loggan är som vanligt fokus på ett Final Fantasy-omslag, men färgvirvlarna runtomkring tycks bilda saker och personer som är såpass tydliga och otydliga på samma gång att det är lätt att stanna upp vid bilden och vilja studera den närmare. Det är kanske inte särskilt vanligt att spelomslag är smärre konstverk som står för sig själva, men i fallet Final Fantasy X är det definitivt så.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (4)

About the author

Jimmy Wilhelmsson

Jimmy Wilhelmsson

Eurogamer.se - Editor

Jimmy är redaktör på Eurogamer.se och har varit med sedan C64:ans glada dagar. Hans favoritsyssla är att gräva i saker du inte visste att du bryr dig om.