Recension: The Sims 3: Årstider

Årets första säsong

Åtta expansioner har det hunnit bli till The Sims 3 på mindre än fyra år, och då har jag inte ens räknat med alla prylpaket och sidospår såsom Kety Perry Sötsaker eller The Sims: Medeltiden (5/10) som släppts under samma period. Så det är lätt att fråga sig huruvida den senaste expansionen The Sims 3: Årstider verkligen bjuder på så mycket nytt.

1
Ta det försiktigt i pajätartävlingen - din sim kan nämligen föräta sig och dö på kuppen!

Det som introduceras i Årstider är framförallt olika väder som påverkar våra simmar på ett eller annat sätt. Är din sim ute i regnet utan paraply blir denne förr eller senare förkyld, om din sim solar för länge under klar himmel kommer denne att bli så solbränd att hen till sist självantänder och riskerar att brinna upp, och om din sim glömmer ta på sig ytterkläder vid snöoväder kommer hen med stor sannolikhet att förvandlas till en jättestor isglass tills någon vänlig själ kommer och tinar upp simmen med en hårblås.

Dessa inslag är fullkomligt lysande och känns så självklara att jag undrar varför de inte introducerats tidigare i The Sims 3-universumet - det fanns ju trots allt en expansion med liknande undertitel (Året runt) redan till föregångaren The Sims 2. Samtidigt påverkar de nya väderförhållandena inte mitt spelsätt tillräckligt mycket för att jag ska motiveras betala runt 400 kr för expansionen, och även om den innehåller fler nyheter såsom nya högtider att fira och nya aktiviteter för dina simmar känns Årstider som en relativt fattig expansion.

Exempelvis bjuds vi inte ens på någon ny stad att utforska denna gång. Förvisso har alla tidigare städer uppdaterats med stöd för nyheterna i Årstider, men jag hade gärna sett ett nytt litet samhälle att gå på upptäcktsfärd i då jag redan är rätt bekant med de tidigare. Jag är även besviken på hur de flesta nya aktiviteter såsom snowboardåkning och fotbollsstraffläggning bara känns som kosmetiska varianter av vad som gått att göra i Sims-världen i flera år.

De fyra årstiderna i expansionen bjuder alla på var sin festival som tar upp hela parken placerad i kärnan av varje stad. Här anordnas tävlingar och olika sätt att interagera med andra simmar, men tyvärr är det ingen större skillnad på de olika festivalerna - har du besökt sommarfestivalen finns inte mycket nytt att hämta från höst-, vinter- och vårfestivalerna. Då är de nya högtiderna desto roligare, där simmarna bland annat klär ut sig för att knacka dörr och ropa "bus eller godis" på spökdagen, och uppvaktar varandra på kärleksdagen.

Föga förvånande introduceras även utomjordingar för The Sims 3 i Årstider, då de av någon anledning inte kom med i den förra expansionen Övernaturligt. Dessa bjuder på en del charmiga detaljer och kan bland annat göra dina manliga simmar gravida vid bortrövanden. Det går också att ta en tur i deras rymdskepp för att jäklas med den där grannen som du inte gillar, eller kanske åka en sväng till månen och tillbaka. Det sistnämnda är dock ingen spelbar sekvens och du får inte följa med din sim på dessa rymdresor.

"Om din sim solar för länge under klar himmel kommer denne att bli så solbränd att hen till sist självantänder och riskerar att brinna upp."

2
EA räknar kallt med att vi köper även denna expansion.

I övrigt bjuds vi på en rad smådetaljer såsom nya hårstilar, en nätdejtingfunktion (dock bara i simmarnas virtuella nät) och möjligheten att låta simmar simma i havet. Humorn är intakt och jag drar lite på smilbanden varje gång något förälskat par hoppar in i en lövhög på hösten för att ha "myspys", eller när min utomjordiska sim hittar jobb som försöksobjekt.

Överlag känns dock förändringarna i expansionen mest kosmetiska och ändrar inte sättet som The Sims 3 spelas på lika mycket som exempelvis Destination världen eller I rampljuset (6/10). De nya väderlekarna och högtiderna är ändå välkomna inslag som jag hoppas är med redan från början i ett eventuellt The Sims 4, men med tanke på att majoriteten expansioner till The Sims 3 bygger på redan befintliga motsvarigheter från tvåan tror jag dessvärre att det är att hoppas på för mycket.

The Sims 3: Årstider kan vara värt att kolla in för dig som inte kan få nog av serien, men vänta i så fall tills det har gått ner i pris. Expansionen håller nämligen varken i vått eller torrt så länge den har en så saftig prislapp, och allt över 200 kr är alldeles för dyrt för en så liten expansion som den här.

5 /10

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.

Relaterat material

Recension: The Sims 4 Dags att Jobba

Malin har utvärderat en arbetsmarknad Sverige bara kan drömma om.

RekommenderatRecension: Lara Croft GO

Portabla Lara Croft är bästa Lara Croft.

Recension: She Wants Me Dead

Jerry Fogselius har gjort allt i sin makt för att överleva katten.

EssentielltRecension: This War of Mine: The Little Ones

Barn kommer alltid vara barn, även i krig.

Recension: Homeworld: Deserts of Kharak

Adam har spelat Blackbirds första spel och tillskott till den klassiska strategiserien.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading