Jag är löjligt förtjust i picross. Dessa logiska sifferpussel, som kanske är mer kända som japanska bildkryss eller nonogram här i Sverige, påminner mycket om bland annat sudoku och pentomino som också tenderar att dyka upp i dagstidningar och pysselböcker titt som tätt.

Picross-pussel går ut på att måla upp en pixlig bild på ett rutnät med hjälp av siffror som är placerade i utkanten av nätet. Står det exempelvis en etta följt av en femma till vänster om en rad vet man att denna kommer att innehålla en ifylld ruta följt av ett mellanrum, som sedan följs av fem ifyllda rutor i rad. Problemet är bara att ta reda på var den första respektive de fem andra rutorna ska fyllas i, och hur stort mellanrummet mellan dessa ska vara. Med hjälp av siffrorna som är placerad ovanför rutnätets kolumner i kombination med lite logiskt tänkande går det snart att klura ut vilka rutor som ska vara ifyllda och vilka som ska kryssas över, och hela poängen med pusslet är att få alla korsande siffror att stämma överrens med varandra. När du lyckats belönas du alltså med en "vacker" bild som slutresultat.

Det kan låta krångligt för nybörjare, och det är ganska tidskrävande att fylla i alla dessa rutor för hand med penna på papper. Lyckligtvis har Jupiter Corporation rått bot på dessa problem i 3DS-spelet Picross e2. Här får vi nämligen både lära oss grunderna på ett simpelt sätt samtidigt som vi kan effektivisera vårt pussellösande genom en mycket smidig kontroll där vi använder pekskärmen och stylusen för att fylla i rutnäten - något som går oändligt mycket snabbare än att använda bläckpenna till pappersmotsvarigheten.

"Här kan vi effektivisera vårt pussellösande genom en mycket smidig kontroll där vi använder pekskärmen och stylusen för att fylla i rutnäten - något som går oändligt mycket snabbare än att använda bläckpenna till pappersmotsvarigheten."

1
Själva pusslen är helt i 2D och löses på pekskärmen, resultatet blir dock en bild i 3D som visas på den övre skärmen när du är klar!

Spelet är extremt simpelt och vi bjuds varken på någon handling eller på topplistor över nätet. Bortsett från den smidiga kontrollen, en rad smarta hjälpmedel för såväl nybörjare som veteraner, rofylld bakgrundsmusik och en klocka som håller koll på hur snabbt vi löser pusslen är egentligen det enda som skiljer denna elektroniska variant av nonogram från pappersmotsvarigheten att vi belönas med fina, tredimensionella bilder i färg när vi löst ett pussel, istället för en extremt kantig och tråkig bild på ett grått tidningspapper. Eller så fina kan jag inte påstå att spelets bilder är - de är fortfarande extremt pixliga, föreställer oftast något så tråkigt som en elkontakt eller en harpa, och att de visas i stereoskopisk 3D känns mest som en nödlösning för att motivera formatvalet 3DS.

Har du spelat föregångaren Picross e vet du exakt vad du får i uppföljaren. Det enda som skiljer denna upplaga från tidigare är i stort sett bara att det erbjuds en stor mängd nya pussel, samt att någon enstaka färgnyans har bytts ut i spelets menyer för att påminna dig om att det inte är fjolårets pusselbok du sitter med. Jag tycker att det är lite tradigt att plöja igenom alla nybörjarpussel på 25 rutor då jag har varit bekant med konceptet sedan Mario's Picross dök upp till GameBoy 1995, men jag gillar de lite svårare, mer beroendeframkallande pusslen på 15x15-rutnäten.

Roligast har jag dock med de helt nya 80x80-pusslen, som visserligen är uppdelade i flera 10x10-rutnät och därmed inte erbjuder samma komplexitet och utmaning som det först kan verka, men det är ändå roligare att bitvis gröpa fram en vacker Mona Lisa-målning bland alla pixelblock än en simpel stekspade i ett svep. Jag saknar dock pussel i storleken 30x30, som jag tycker brukar bjuda på bäst utmaning i analog form.

I grund och botten är Picross e2 inget annat än en digital samling av klassiska pussel som alltid har gått att lösa med papper och penna. Förvänta dig ingen innovation i stil med det mästerliga Picross 3D till Nintendo DS, som verkligen gav pusslen en extra dimension (bokstavligt talat). Gillar du att lösa nonogram eller bara är nyfiken på vad det är för något är detta ändå ett utmärkt val, då spelet erbjuder ett klart smidigare och effektivare sätt att lösa pusslen på än i analog form, till det alldeles lagom låga priset 50 kr.

7 /10

Recension: Picross e2 Kristoffer Nyrén Nonogram i stereoskopisk 3D 2013-02-13T12:00:00+01:00 7 10

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.

Fler artiklar av Kristoffer Nyrén

Comments (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

Annons