Eurogamers topplista: Tidsresor i spel

Åtta tidlösa tidsresor

I "Eurogamers Topplista" rangordnar vi på Eurogamer.se något vi anser vara det bästa eller värsta inom spelvärlden utifrån ett givet ämne.

Eftersom vi har en temavecka med tidsresor här på Eurogamer Sverige inför det stundande släppet av Sly Cooper: Thieves in Time (läs vårt förhandstest här) så handlar denna topplista om just tidsresor.

Håller du med? Vet vi inte vad vi pratar om? Har vi helt fräckt glömt något? Skäll, gnäll eller ös beröm och hjälp oss skapa världens mest korrekta topplistor.

Temat på Eurogamer Sverige denna vecka är tidsresor, i samband med att Sly Cooper: Thieves in Time snart släpps. Självklart missar vi inte chansen att snickra ihop en topplista på ämnet. Här har ni därför spelen vars tidsresor har gjort störst intryck på oss och vi har godast minnen från.

Tidsresor i spel plats 8-5

8. Future Wars: Time Travellers (1989)

8
Vansinnigt svåra pussel

Steget från att jobba som simpel fönsterputsare till att bli nyckelperson i striden mot utomjordingar i flera olika tidsepoker samtidigt (en paradox?) är ganska stort, men är exakt vad du får genomgå i detta peka-klicka-äventyr. Detta förutsatt att du lyckas lösa de hysteriskt oförlåtande pusslen som spelet slänger i ansiktet på dig emellanåt.

Pusslen åsido, Future Wars är ett välregisserat äventyr som tydligt visade upp potentialen i historieberättande inom änventyrsgenren när det begav sig. I kombination med Eric Chahi charmiga grafiska stil bjöd kampen mot utomjordingarna som i värsta Terminator-stil rest tillbaka i tiden för att utplåna mänskligheten alltså på en berättelse som heta duga.

7. Turtles IV: Turtles in Time (1991)

7
Sköldpaddorna bjuder på en långt ifrån avskalad upplevelse

Bra variation i retrospel brukar delvis kännetecknas av banor som anknyter till olika årstider på något sätt. Ni vet de vårdoftande banorna med klarblå himmel och grönt gräs, de somriga vattenbanorna, de lövfyllda höstbanorna och de snötäckta vinterbanorna.

I Turtles in Time har man tagit konceptet ett steg längre. I denna tidlösa slagsmålsklassiker motsvarar varje bana som ninjasköldpaddorna besöker istället en helt egen tidsepok. Vi får bland annat besöka dinosauriernas tid, slåss på piratskepp, åka tåg i vilda västern och strida mot robotar i framtiden.

Variationen kunde inte ha blivit bättre, och kanske är det därför detta är det bästa Turtles-spelet genom tiderna.

6. The Legend of Zelda: Majora's Mask (2000)

6
Stämningen är väldigt mörk och vrickad i detta Zelda-spel

Flera av Zelda-spelen har stort fokus på tidsresor. Även om exempelvis Ocarina of Time där man också reser i tiden anses som ett mycket bättre spel av många, är det ändå i Majora's Mask som tidsresorna verkligen kommer till sin rätt.

Upplägget i spelet kan liknas med filmen Måndag hela veckan. Link har bara tre dagar på sig att förhindra månen från att kollidera med Jorden, och för att lyckas måste han utföra en rad handlingar vid specifika tillfällen. Lyckligtvis kan Link spola tillbaka tiden och börja om från dag ett i sin tredagarscykel om han skulle missa något - problemet är bara att han då måste göra om allt han upplevt under dessa dagar tills varje enskild händelse blir rätt, om och om igen.

Det är en riktigt kul variant av problemlösning, även om det givetvis kan bli lite repetitivt emellanåt.

5. Shadow of Memories (2001)

"Gömmer sig mördaren bakom ett träd? Åk tillbaka i tiden och se till att det planteras någon annanstans istället."

5
Eike kommer i kontakt med en stekpanna för första gången - en sån mansgris!

I denna aningen förbisedda klassiker ska du med hjälp av tidsresor försöka förhindra din egen död, efter att ha sett hur mordet kommer att gå till. Gömmer sig mördaren bakom ett träd? Åk tillbaka i tiden och se till att det planteras någon annanstans istället. Blir du skjuten på öppen gata? Res tillbaka några minuter och anordna en stor folksamling där du planeras bli mördad.

Shadow of Memories stack som konsolspel ut för sin tid (höhö) då det inte innehöll några direkta actionsekvenser, utan fokuserade helt på dialog och logik snarare än fingerfärdighet och tajming. Då resan har intressant handling med alternativa slut och bjuder på intelligent pusslande kan det vara värt att kolla in om du har missat spelet.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (23)

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (23)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading