Förhandstest: Deadpool

Dödspolare med dåliga skämt

Deadpool, född Wade Wilson, gavs smeknamnet "Merc with a mouth" när han lanserades i början av 90-talet. Deadpool var nämligen hårdare drabbad av verbaldiarré än den kostymmässigt besläktade Spider-Man, men till skillnad från Peter Parker så pratade Wilson ofta direkt med läsarna. Han bröt kontinuerligt den fjärde väggen och drev både med sig själv, övriga figurer, tecknare, författare, tuschare, färgläggare, redaktörer, läsare - ja i princip hela seriebranschen.

2
Mellan alla skämt bjuds det på lite action

Allt detta har High Noon Studios tagit fasta på när de skapat ett spel helt dedikerad till den snabbsnackande svärdsvingaren. För även om Deadpool redan har hedrat diverse spel med sin närvaro, så har han än så länge inte fått ikläda sig huvudrollen.

Efter fem minuters testspelande förstår jag varför. Deadpool är en korsning mellan ett vandrande långfinger och en skamlöst blinkande semikolon+slutparantes. Allt ska drivas med i ett enormt tempo där inget är heligt, inget är seriöst och inget har substans. Jag skrattar till rätt ofta, men suckar tio gånger mellan varje genuint roligt skämt. Det är mindre imponerande att sätta ett skämt i minuten om man försöker sätta tjugo.  Uttröttande är nyckelordet.

Samtidigt finns här klara guldkorn. Till exempel ringer Deadpool upp Nolan North, som åter bidrar med antihjältens röst, och skäller ut honom med orden "jag kan göra det bättre själv". Han beställer även hem manuset till spelet och börjar snabbt göra korrigeringar för att få in mer explosioner och bröst.

Innan vi ens har hunnit ut på första uppdraget har en genomgång av Wilsons lägenhet innehållit ett toalettbesök där spelaren själv får välja vilket behov som ska lättas på, en mastodontomgång pannkakstekning, lite dissning av inredningen och de ansvariga programmerarna samt fyrtiosjutton andra knasigheter.

När vi sedan får ge oss iväg för att slåss med horder av fiender berättar Deadpools två (!) inre röster vad vi ska göra och hur det ska göras. Stridssystemet är enkelt och inte speciellt nyskapande. Istället för mer traditionell blockering har Deadpool en fet läkeförmåga (inympad från Wolverine för övrigt) och möjlighet att teleportera sig. I kombination med dubbla svärd och dubbla pistoler går det att röja på rejält bland nästan helt identitetslösa ondingar. En rätt fladdrig tredjepersonskamera ställer till det i vissa plattforms-segment och gör mig definitivt förvirrad i striderna när de blir lite mer omfattande.

"Deadpool är en korsning mellan ett vandrande långfinger och en skamlöst blinkande semikolon+slutparantes"

Antalet skämt blir mer glest förekommande när eldstriderna tätnar, vilket faktiskt bara gör spelet gott. Deadpool fortsätter hela tiden med sin solo-dialog men lustigheterna känns lite mer träffsäkra och mindre flamsiga. Deadpool är också animerad på ett medvetet skrattretande sätt. Hans smygande är parodiskt överdrivet och hans "tysta" nedtagningar innefattar slående ofta en högljudd pistol.

Undantaget det überironiska och hyperaktiva anslaget känns rätt lite nytt, men jag ser inte heller speciellt mycket att oroa sig för. Flera av skämten i det demo jag fick spela visade att High Moon Studios faktiskt tänkt efter några gånger under manusarbetet. Deadpool kan bli sommarens klart skrattätaste spel. Det kan också bli årets mest irriterande spel. Förmodligen blir det både och.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Anton Bjurvald

Anton Bjurvald

Contributor

Relaterat material

FeatureSpelbranschen, jag har ledsnat på din handsvett

Alex tycker att folk ska börja tänka mer själva igen

FeatureÅsikt: Jag älskar förseningar

Och det borde du också göra.

FeatureEurogamer räknar ner till Retrospelsmässan: Retroflörtandets utveckling

Alex önsketänker och hinner dessutom med att samtidigt bekänna färg.

FeatureFörtitt: Alwa's Awakening

Under ett besök på Retrospelsmässan i Göteborg fick vi chansen att klämma på svenskutvecklade Alwa's Awakening.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading