Jacob Jones är en väldigt speciell pojke. Som son till ett par riktiga naturälskare trivs Jacob allra bäst ute i vildmarken, där han kan utforska saker på egen hand och upptäcka sådant han inte upplevt tidigare. Därför är han inledningsvis en smula skeptisk över det faktum att hans föräldrar tvingar honom att spendera sommaren på kollo, där hans upptäckarlust hålls tillbaka av strikta lägerledare. Som tur väl är finns det gott om pussel som håller igång Jacobs hjärna och ett mysterium rörande den legendariska varelsen Bigfoot fångar hans intresse.

Upplägget i Jacob Jones and the Bigfoot Mystery påminner väldigt mycket om Professor Layton and the Miracle Mask (9/10). En sekvens av handlingen spelas upp, följt av ett pussel som måste lösas för att komma vidare till nästa del i handlingen. Så fortsätter Jacob Jones äventyr i denna första episod, titulerad A Bump in the Night, genom 20 olika pussel och det hela varar i ungefär fyra timmar. Detta må låta som väldigt lite speltid, men du bör då tänka på att det bara är den första episoden av flera planerade och att den endast kostar 20 ynka kronor.

2013/articles//a/1/5/8/4/9/7/5/eurogamer-ehjab2.jpg
Hårslitande pussel utlovas

De pussel som erbjuds lär dock ge dig mer utmaning än förväntat. Den grafiska stilen påminner om datoranimerade barnprogram med låg budget, men trots detta är Jacob Jones och hans vänner otroligt charmiga, tack vare mycket underhållande röstskådespel och förvånansvärt träffsäker humor. Pusslen är däremot allt annat än anpassade för yngre, då de faktiskt är riktigt svåra. Redan i spelets inledande pussel upptäcker jag att de kan vara hårslitande svåra.

För att underlätta utmaningen finns det möjligheter att låsa upp ledtrådar som gör pusslen lite enklare att hantera, men känslan av framgång blir betydligt mer påtaglig om du klarar dem utan några hjälpmedel. Mot slutet av episoden känns det dock som att några av pusslen upprepats, vilket gör att upplevelsen inte är lika fräsch efter ett par timmar. Detta är bara ett mindre klagomål och det förstör inte upplevelsen nämnvärt.

Spelet styrs i princip enbart med hjälp av Vitans tryckkänsliga skärm. Jag sveper kameran åt olika håll för att byta vinkel, jag trycker på saker för att lösa spelens pussel och jag kan även vrida på själva konsolen för att se miljöer ur olika vinklar, vilket kan leda till att jag hittar flera hemligheter som i vanliga fall är dolda bakom buskar, lådor och annat. Detta element gör att varje miljö är värd att utforska lite extra, för att garantera att inget missas.

Den första episoden av Jacob Jones äventyr lämnar definitivt mersmak och jag ser redan nu fram emot nästa del. Förhoppningsvis kan utvecklarna då bjuda på mer varierande pussel och samtidigt utveckla den övergripande handlingen. Jacob Jones and the Bigfoot Mystery: Episode 1 - A Bump in the Night är inte bara en av årets längsta speltitlar, det är också ett genomtrevligt litet äventyr som med sin låga prislapp är en självklar investering för pusselälskare.

8 /10

About the author

David Wahlström

David Wahlström

Nyhetsredaktör

David är en fullfjädrad gamer som tillsammans med sin sambo och sina fem rumskamrater lever ett fartfyllt liv i Jönköping. När David blir stor vill han bli en superhjälte.

Fler artiklar av David Wahlström

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material