Microsofts E3-presskonferens: Vår analys

Jonas och Anton reflekterar över Microsofts E3-presskonferens

Microsoft var först ut i årets stora presskonferens-race. Jonas och Anton var på plats i Los Angeles och här följer deras omdömen på konferensen.

Först ut - chefsredaktör Jonas ryter till.

Efter några veckor med starka kontroverser är det dags för Microsoft att ge det första visuella gensvaret mot all kritik som framfördes i samband med utannonseringen av Xbox One.

Precis som utvecklaren tidigare har sagt skulle allt handla om spelen. Att det skulle vara bokstavligt talat känns lika tråkigt som förväntat. Det är än mer uppenbart nu att amerikanska PR-avdelningen fortfarande inte har kommit fram med en lösning som kan vända den rådande krisen.

Däremot har de nu dämpat törsten för alla som vill se vilka titlar som kommer att släppas i samband med lanseringen och vad som väntar bortom horisonten. Det fanns ytterst få rejäla överraskningar, men det som fick mig att höja ögonbrynen är att Insomniac åter igen knyter exklusivitetsavtal för sina spel. Nu rör det sig till en början om bara en titel, fast det är ändå anmärkningsvärt att de går tillbaka till en affärsmodell som för två år sedan sågades av dem själva.

Sedan kan jag tänka mig att några hos Microsoft blev oroliga över att deras senaste spel, FUSE, fick ett så pass ljummet mottagande från både konsumenterna och kritikerna. Ifall det hade varit ett problem för dem skulle de utan tvekan ställa in medverkan på presskonferensen, så detta är ändå ett tecken på att de fortfarande tror på Insomniacs kapacitet att kunna skapa ett mycket bra spel.

Det allra mest väntade var Microsofts svar på PSN Plus. Att antalet guldabonnenter har sjunkit förvånar nog ingen eftersom den senares tjänst har blivit en enorm framgång för PlayStation. Just därför var det solklart att något liknande skulle presenteras under E3.

Först och främst rör det sig om en testperiod och inget annat. Det är inte direkt någon slump att detta ska pågå ända fram tills lanseringen av Xbox One, för då kan Microsoft själva analysera om detta är något som deras abonnenter uppskattar. Att brassa på rejält från dag ett av konceptet skulle kunna vara förhastat, men räkna kallt med att detta är något som uppskattas av guldkunderna.

Ett annat meddelande som var tydligt är att de vill skärpa sig på punkten om antalet egenproducerade spel. Sony har alltid dominerat på den fronten, så föga förvånat ville de visa upp att konsumenterna kan förvänta sig fler exklusiva upplevelser.

Avslutningsvis släppte de in den stora elefanten i porslinsbutiken. Stora delar av åskådarna buade när det utannonserades att Xbox One ska kosta 500 dollar vid lanseringen, vilket innebär ett svenskt pris på 5 000 kronor.

Jag trodde att de hade lärt sig en läxa med lanseringen av den första spelkonsolen, men åter igen får vi se ett mycket högt premiumpris. Att dra paralleller till lanseringen av PlayStation 3 är som att göra skjuta in bollen i öppet mål, däremot blir det mer anmärkningsvärt att PlayStation 4 ryktas få ett lägre pris. Huruvida det är sant får vi veta inom kort.

Detta kombinerat med kommunikationsproblemen om detaljerna för online och begagnat kan sätta dem i en ytterst obekväm sits. Sony har nu tiden att snabbt ta några nya beslut och berätta om dem under deras presskonferens, som eventuellt gör att alla inbitna spelare lägger förhandsbokningarna på PlayStation 4.

För som alla vet ligger det en stor makt hos så kallade "early adopters", de som är villiga att betala stora summor för att köpa ny teknik. Om inte Microsoft vänder trenden under hösten finns det en risk att de tappar sin dominans i den amerikanska marknaden samtidigt som de fortfarande inte kan rubba Sonys ställning i både Sverige och Europa.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Eurogamer.se

Eurogamer.se

Contributor

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading