Sony var sist ut i årets stora presskonferens-race. Jonas var på plats i Los Angeles och här är hans kommentarer om konferensen.

Efter en smått kritiserad presskonferens av Microsoft var det ett potentiellt öppet mål för Sony och deras PlayStation 4. Efter en snabb titt på hårdvarans utseende, som påminner om en förkortad PlayStation 2 med ett kraftigt lutande tornet i Pisa-komplex, återgick Sony till den trygga mallen som har använts i flera år.

Statistik. Prata om den maskin som behöver mest hjälp. Prata om maskinen som är det trygga. Prata om maskinen som kommer inom kort. Däremot avslutade de på ett högst anmärkningsvärt sätt, men mer om det senare.

Underpresterande PlayStation Vita fick visa sina spel och eftersom de större tredjepartarnas dedikerade stöd knappt existerar visade Sony upp en ganska desperat lösning - portning av flertalet PlayStation 3-titlar. Dead Nation, Flower, God of War HD Collection (världens mest komiska metaportningar?) och många fler kommer att släppas under året.

För att kunna visa upp några helt nya Vita-spel vände sig Sony åter igen mot indievärlden och delade passionerat ut slängkyssar till dem. Något mer än så var det inte, förutom att Batman: Arkham Origins också skulle släppas till Vita. Ja, så pass tunt var det.

Indie dök upp åter igen när det blev dags för PS3, men utöver det visades det bara tidigare utannonserade titlar. De har helt klart sparat på krutet för PS4.

Titel efter titel matades ut, bland annat det svenska Mad Max-spelet som Sveriges spelskribenter har känt till i väldigt många år, så nu kan vi äntligen säga rakt ut att det faktiskt existerar. Åter igen fick indiespelen utrymme, vilket inte förvånar mig med tanke på att Sony har gett dem möjligheten att själva stå som utgivare istället för Microsoft som kräver en "riktig" sådan.

Till en början fick PS4 en något trevande start. Microsoft lyckades galant att få ut budskapet om exklusivt (för en viss tid eller helt och hållet) extramaterial som känns åtråvärt. Sony inledde med att du kan få två kostymer till Batman: Arkham Origins och de gick senare vidare till att det släpps en ny förpackning med konsolen som innehåller Grand Theft Auto V. Det ska dessutom släppas hörlurar med den romerska siffran (5/V) på var sin sida. Förvisso fick vi senare veta att Activisions Destiny skulle ha ett "starkt samarbete" med PS4, men några detaljer berättades det aldrig.

Men där tog det slut för Sonys svacka. De avslöjade först att PlayStation Plus-abonnemang även fungerar till PlayStation 4 och att en tidig fördel är ett skivspel (Drive Club) och tre digitala titlar vid lanseringen av konsolen.

Sedan blev det rena käftsmällar som delades ut mot Microsoft. Till ett stort jubel berättade Sony att företaget tycker att du som konsument har rätt att låna ut spel eller att sälja dem till vem du vill. Med andra ord blir det inga som helst restriktioner för använda spel.

Nästa nyhet drog ett lika starkt gensvar, då det berättades att du aldrig kommer att behöva koppla upp dig mot nätet för att spela, med stark betoning att det inte heller rörde sig om något som kräver att du måste gå online en kort stund varje dag.

Föga förvånande var majoriteten av publiken helt lyriska över både nyheterna och att Sony öppet vågade pika Microsoft. Som grädde på moset blev det precis som ryktena sade - PS4 kommer att släppas detta år (även i Sverige) med ett pris på cirka 4 000 kronor ($399/€399), vilket är dryga 1 000 kronor billigare än den där ettan från konkurrenten.

När stämningen var som bäst sades det några ord som säkert flera missade tack vare stämningen som hade byggts upp, men det var glasklart och för vissa ett tråkigt budskap; PS4 skulle fortfarande erbjuda gratis spelande av enspelarlägen och fri tillgång till applikationer från tredje part. Just det, flerspelarlägen nämndes aldrig, utan det var betoning på branschuttrycket "single player". Med tanke på alla spel och annat som ingår lär säkert inte speciellt många klaga, men det kommer ju trots allt att medföra negativa åsikter.

Hur som helst kastade Sony handskarna och nyttjade till max det mentala underläget hos Microsoft. Konkurrentens enda chans att lyckas vända vinden är att göra en pudel och dra tillbaka sina krav på spel kopplade till ett specifikt konto och att du måste vara online minst en gång per dygn.

Just nu håller Sony en solklar ledning i racet om att bli den stora vinnaren i nästa generation av konsoler.

Vad imponerade dig/gjorde dig mest besviken på Sonys E3-presskonferens? Vad hade du väntat dig att se som inte visades, eller vad kom som en positiv överraskning?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (9)

About the author

Eurogamer.se

Eurogamer.se

Contributor