När PlayStation 4 utannonserades i februari trodde alla att det även skulle komma något nytt om Gran Turismo 6, men det enda bilspelet som nämndes var Driveclub. Det rör sig dock inte om någon slags simulator, utan är mer åt actionhållet. Nej, inte som MotorStorm-spelen, som samma utvecklare ligger bakom. Jämför det med Grid 2, Forza Horizon och Shift 2: Unleashed istället.

Jag fick sätta mig ner i Sonys lounge i affärsområdet (en våning ovanför spektaklet på mässgolvet) för att ta del av ett demo som kallades för E3 Club Challenge. Allt handlar alltså om dueller mot andra spelare. Efter en obligatorisk bild där jag, som alltid, gör konstiga ansiktsuttryck får jag välja mellan två olika bilar innan loppet startar.

2013/articles//a/1/6/0/0/3/8/0/eurogamer-t85xim.jpg

När allt startar visar det sig att jag kommer att få ett antal olika utmaningar under hela loppet. Under en viss del kan det handla om att skapa så många driftpoäng som möjligt, medan en annan kurva handlar om hur pass effektivt jag kan ta mig an den. Det rörde sig om ungefär fem till sex stycken utmaningar där jag direkt fick veta om jag lyckades spöa min konkurrens eller inte. Som en liten bonus hade jag också en spökbil som föreställde den jag tävlade mot. Med andra ord fick jag aldrig möte någon "live", utan mitt fokus kunde hela tiden ligga på att försöka slå rekorden.

Just det är något som jag saknar ganska mycket i vissa bilspel. Visst, riktiga tävlingar smäller alltid högst, men när det handlar om att ta rekord finns det inget mer irriterande än att behöva sakta ner bara för att någon framför mig kör som en idiot. Därför gillar jag verkligen denna del av spelet som lär få mig att nöta några extra timmar när det väl släpps vid konsollanseringen.

2013/articles//a/1/6/0/0/3/8/0/eurogamer-ikvj8a.jpg

Det sistnämnda fick jag nämligen bevis direkt för, då jag satt alldeles för länge med Driveclub. Om jag måste gissa körde jag nog ändå 15 till 20 olika lopp, vilket är en ganska hög summa. Körkänslan sitter lika klockrent som spelets huvudkonkurrenter, men det blir aldrig något moment som får mig att känna att detta rör sig om en ny generation. Så kan det ju vara med premiärspelen, men jag hoppas på att det visas upp något som får mig att sluta vilja spela med PlayStation 3 eller Xbox 360 när det handlar om bilspel. Eller kanske inte - jag sitter trots allt på en hel del sådana titlar för den nuvarande generationen.

De som abonnerar på PlayStation Plus under november kommer att få en lite avskalad version av spelet. Samtliga lägen finns med, men du kommer att ha färre bilar och banor att leka med. För mig blir det dock att satsa på fullversionen, så förhoppningsvis släpps det en expansion som låter mig uppgradera till den riktiga utgåvan.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Jonas Aronsson

Jonas Aronsson

Contributor