Förhandstest: Rayman Legends

Legendariskt oexklusivt?

Rayman Origins slog rejält när det släpptes 2011. Ett klassiskt plattformsspel med högupplöst grafik, egen stil och möjligheten att spela upp till fyra personer samtidigt gick hem i stugorna. Självklart har Ubisoft Montpellier snickrat på en uppföljare och efter ett års försening är Rayman Legends slutligen inne på målrakan.

Spelkontrollen är lika tajt som i första spelet, men för den som spelar på Wii U (och i viss utsträckning även Vita) har det lagts till ett nytt spelmoment där du styr Murfy, det lilla gröna flygfäet som i tidigare spel huvudsakligen varit guide.

1
Stilen på spelet är minst sagt humoristisk

Murfy går att styra med Wii U:s pekplatta. På en av de banor jag fått testspela används han för att förändra bandesignen genom att flytta plattformar så att Rayman kan komma vidare eller för att dölja hjälten från synnerligen elaka bevakningskameror. Han kan också distrahera fiender genom att kittla dem så att Rayman kan smyga sig på dem och göra processen kort.

Miljöerna känns också igen. Färgglatt och knasigt är ledorden. Likaså är den tydliga kopplingen till musiken tillbaka. En bana som jag hade väldigt roligt med, även om jag gång på gång misslyckades, är helt baserad på Survivors klassiska hit Eye of the Tiger. Allt hoppande sker där i takt till lågande Mariachi-gitarrer, förutsatt att man vill klara musikbanan vill säga - själv tycker jag så mycket om introriffet att jag valde att spela om det flera gånger, och misslyckades därför med flit.

Helt nytt är något som verkligen saknades i det första spelet, nämligen en kvinnlig spelbar karaktär. Visserligen är varken Rayman eller hans vänner speciellt manliga, men det är ändå trevligt att det nu går att spela med den rätt klyschiga barbaren Barbara, komplett med urringning, rött hår, vingahjälm och dubbelhövdad tvåhandsyxa. Nu har jag inte fått testa att spela som henne, men jag undrar om även hon kommer att förvandlas till en levande badboll när hon skadas av fiender eller illasinnade miljöer, och därigenom ofrånkomligen frammana tonerna av Robert Brobergs klassiska bizzaro-sång Upplåsbara Barbara i mitt sinne.

"Jag gillar att fokus lagts på att få till något som nästan är ospelbart på grund av all kaos som sker på skärmen samtidigt men ändå är ruskigt underhållande"

2
Barbaren Barbara använder vapen istället för knytnävar

Rayman Legends kommer att bli ett spel för soffspelande. Kanske skulle spelet kunna avnjutas även online, men jag gillar att fokus lagts på att få till något som nästan är ospelbart på grund av all kaos som sker på skärmen samtidigt (eller så är det bara mina vänner som spelar helt kaotiskt) men ändå är ruskigt underhållande.

Ett tillägg som jag personligen ser fram emot är Kung Foot - ett duellspel över tre omgångar där två mot två spelare ska jaga en fotboll för att bli först att få in den i motståndarnas mål. Men eftersom det precis som i det vanliga spelet går att sparka på varandra lika mycket som på bollen uppstår ljuva galenskaper ganska snabbt. Jag ser verkligen fram emot att utmana vinnarskallarna i min vänskapskrets, matcherna mot chefredaktör Aronsson kommer garanterat att kräva kroppsskydd.

Det känns nästan lite taskigt att Rayman Legends, som skulle varit en lanseringstitel för Wii U, verkar bli ännu bättre än föregångaren. Nintendo hade verkligen behövt spelet när konsolen lanserades. När det nu kommer ett år senare är det mycket möjligt att det redan är för sent. För nog hade Rayman Legends kunnat vara en anledning att köpa Nintendos maskin, även om det också dyker upp i något mindre upphetsande form till PC, Xbox 360, Playstation 3 och Vita i början av september.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Anton Bjurvald

Anton Bjurvald

Contributor

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading