Franchise Hockey Manager är något så fantastiskt supernördigt som ett hockeyspel helt utan rink, spelare, puck, is eller mål. Spelet är nästan helt befriat från det fysiska spelet och istället inriktat på arbetet utanför isen. Kalenderbitare, vässa era hörntänder!

Två stora hockeyspel har dominerat marknaden det senaste årtiondet. Båda har huvudfokus på aktiviteten i rinken, men har båda sedan länge haft möjligheten att spela som lagets chefer (general manager). För den som helst velat fokusera enbart på denna uppgift har spelvärldens bästa alternativ länge hetat Eastside Hockey Manager.

1
Lögn, jäkla lögn, statistik?

EHM släpptes i sin senaste version i september 2006 men har levt en sakta avstannande tillvaro på nätet där flertalet entusiaster fortsatt uppdatera spelaruppställningar och nybörjarkullar. Men inget renodlat managerspel för ishockey har alltså släppts på nästan sju år, tills nu.

Franchise Hockey Manager är utvecklat av OOTP Developments, vars största framgång hittills varit baseballspelet Out of the Park Baseball. Erfarenheterna kring skapandet av ett managerspel för baseball har de nu plöjt ner i ett synnerligen djupgående hockeyspel.

Förutom de största nordamerikanska seniorligorna NHL, AHL, ECHL samt juniorligorna WHL, OHL och QMJHL går det att spela SHL, Allsvenskan, östeuropeiska KHL, finska SM-Liiga samt andraligan Mestis, tjeckiska Tipssport Extraliga, tyska DEL, franska Ligue Magnus, engelska Elite Ice Hockey League och dess tre underdivisioner.

"Franchise Hockey Manager är klart bäst när jag fokuserar på att bygga en dynasti där en dålig månad kan offras för större framgång om ett par år."

NHL-nörden inom mig blir dessutom extra glad åt möjligheten att spela historiska divisioner inom NHL från 1947 och framåt (med gästspel från utbrytarligan WHA mellan 1972-1979). Du kan alltså mäta dig mot legendariska general managers som Frank Selke, Sam Pollock, Ken Holland, Scotty Bowman eller Lou Lamoriello genom att ta dig an gamla erors storlag. Det finns inga inbyggda utmaningar i spelet, men visst får tanken att behålla Gretzky i Oilers och därigenom ändra hockeyhistorien det att klia i fingrarna på precis rätt sätt.

Spelet innehåller en fungerande men högst medioker grafik. Det är mestadels mängder av siffror, tabeller och statistik. Lagen har inte korrekta klubbemblem och inga spelarbilder finns med. Det går att titta på simulerade matcher, men du får inte se någon rink eller ens indikationer på hur spelet flyter. Istället är det ett textfält som uppdateras med vad som händer på isen.

Det tar rätt lång tid att simulera en match "live" även på snabbaste uppspelningshastigheten. Även om det ger ännu mer precision i byten och taktikförändringar så blir det rätt segt att titta på. Textremsan är rätt tråkigt skriven och upprepar sig väldigt ofta.

Utvecklaren berättar det mesta om alla funktioner i spelet.

När jag väljer att inte detaljstudera varje match, utan istället simulera dag för dag går spelet fortare. Franchise Hockey Manager är klart bäst när jag fokuserar på att bygga en dynasti där en dålig månad kan offras för större framgång om ett par år. Poängen med spelet är ju att vara nere på detaljnivå och pilla i organisationens alla resurser. Men det går att ställa om det mesta så att dina assistenter tar hand om det.

En aspekt av spelet jag verkligen gillar är att det går att spela i fönsterläge och tar väldigt lite datorkapacitet. Jag har spelat det samtidigt som jag har streamat både livesport och film utan några störningar, och då sitter jag på en rätt medelmåttig dator.

Tyvärr har FHM i sitt nuvarande utförande inget flerspelarläge. Det pratas från OOTPs håll om att det eventuellt kan komma då deras baseballspel har en sådan funktion. Men just nu går det inte att mäta sig med vänner online.

Ett svårförståeligt designval är att det inte går att gå tillbaka till huvudmenyn när du laddat igång en säsong. Istället måste du stänga ner spelet och starta upp det igen. Turligt nog är laddtiderna väldigt korta genom hela spelet, men det känns omodernt och onödigt krångligt.

FHM är definitivt inget spel för nybörjaren. Det finns inga hjälplägen eller förklaringar kring hur kontraktsregler och spelaravtal fungerar. Du måste alltså har ett stort hockeyintresse eller vara villig att leta svar på frågor på nätet för att få grepp om hur allt fungerar. Det är väl kanske spelets största svaghet - det antar att alla kan och förstår. Men samtidigt krävs det kanske en viss typ av hockeynörd för att över huvud taget plocka upp ett renodlat managerspel av det här slaget.

7 /10