Recension: Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX

Mixade känslor

Varje gång jag tänker på Kingdom Hearts-serien känner jag att konceptet egentligen inte borde fungera. Att blanda klassiska Disney-karaktärer med Final Fantasy låter för bisarrt för att vara sant, resultatet borde inte bli lyckat.

1
Det är helt klart en fördel om man gillar gulliga Disney-figurer.

Och varje gång jag jag sätter mig ner framför Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX inser jag hur fel jag har. Blandningen fungerar nämligen alldeles utmärkt och denna samling erbjuder ett flertal fantastiska spelögonblick. Tyvärr kommer dessa ögonblick lastade med en hel del besvikelser.

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX (årets fulaste speltitel?) innehåller ett axplock ur seriens elvaåriga historia. Vi får det första spelet i serien tillsammans med Kingdom Hearts Re:Chain of Memories och Kingdom Hearts 358/2 Days. Kronjuvelen i samlingen är givetvis originalspelet, som trots vissa brister står sig som ett magiskt spel.

Det första Kingdom Hearts introducerar seriens hjälte Sora, en ung pojke som tillsammans med Kalle Anka och Långben ger sig ut på en farlig resa genom olika Disney-världar för att stoppa ett ondskefullt hot. För en Disney-nörd som undertecknad är spelet en enda lång nostalgitripp genom några av tidernas bästa animerade filmer. Det är något surrealistiskt och underbart över att se Disney-skurkar som Hades, Jaffar och Ursula smida onda planer tillsammans och samma känsla dyker upp varje gång jag träffar en ny karaktär från företagets långa historia.

Själva handlingen är stark och tydligt berättad och jag vill hela tiden veta vad som händer härnäst. Stämningen är så tät och individuell beroende på vilken värld jag befinner mig i och den nya högupplösta grafiken gör verkligen att spelet lyfter ett extra snäpp.

"Det är något underbart över att se Disney-skurkar som Hades, Jaffar och Ursula smida onda planer tillsammans".

Men grafiken är inte felfri på något sätt. Flera av ansiktsanimationerna, framförallt munrörelserna, ser ofta direkt gräsliga ut och det syns tydligt att det bara är texturer som klistrats på karaktärsmodellerna, något som gör att jag rycks ur upplevelsen. Detta gäller främst för Sora och de andra mänskliga karaktärerna. Disney-figurerna klarar sig betydligt bättre med tanke på deras annorlunda design.

Den största missen är ändå spelets kamera. Den är förvisso mycket bättre än i PlayStation 2-originalet, men är ändå under all kritik med moderna mått mätt. Det är också svårt att veta var man ska ta vägen. Under flera sektioner av spelet finner jag mig själv även helt utan aning om vad jag förväntas göra. Jag är inte den som vill att spel ska hålla mig i handen hela tiden, men någon slags antydning om rätt riktning hade uppskattats.

Som tur är Kingdom Hearts av det intensiva stridssystemet som utspelas i realtid, istället för Final Fantasys sedvanliga, turordningsbaserade strider. Ibland blir det lite väl många slagsmål mot svagare fiender som gaddar ihop sig, men det blir aldrig så långtråkigt att jag tröttnar.

På det hela taget är Kingdom Hearts ändå spelet som på egen hand motiverar ett köp av denna samling, speciellt om du inte upplevt äventyret sedan tidigare. Men i sann TV Shop-anda kan jag säga "men vänta, det är inte allt".

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

David Wahlström

David Wahlström

Nyhetsredaktör

David är en fullfjädrad gamer som tillsammans med sin sambo och sina fem rumskamrater lever ett fartfyllt liv i Jönköping. När David blir stor vill han bli en superhjälte.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading