Förhandstest: Stick it to the Man

Sticka lugnt

Hisingen, Göteborg. Sveriges fjärde största ö och ett historiskt monument över det gamla industrisverige. Men plåtslagen från varvet har sedan länge tystnat. Nu är ön ett centrum för framtidens marknader. Teknikföretagen trängs tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola och IT-gymnasier. Men det är inte bara affärer. Stadsdelen har de senaste åren även blivit en knutpunkt för dagens kreativa branscher. Och gömt i ett lagerområde hittar man det svenska spelföretaget Zoink Games, långt inne i ett filmföretags lokaler.

Det är tyst som natten när jag kommer in genom dörren till studion. De flesta av företagets 16 anställda är på semester, en välförtjänt vila med tanke på att deras kommande spel Stick it to the Man precis blivit klart. Nu inväntar de bara grönt ljus från Sony som skall distribuera spelet. Sedan är det dags att starta arbetet med nästa projekt.

Efter en kortare rundvisning på kontoret blir jag invisad i ett spelrum, där Stick it to the Man väntar på mig i ett PlayStation 3. Det är ett pusselspel med en riktigt skruvad handling som släpps till PS3 och PS Vita. Spelet kretsar kring Ray som av en mystisk tillfällighet har fått möjligheten att läsa andra människors tankar. Allt tack vare något som beskrivs som en mystisk spagettipinne som fastnat i hans hjärna (hatar när det händer /reds.anm.).

1
En av många fantasifulla miljöer i Stick it to the Man.

Låter det skruvat? Det är inte så konstigt eftersom serietecknaren Ryan North står för manuset. Han har tidigare arbetat med serierna Dinosaur Comics och Adventure Time, två titlar som inte är kända för sitt allvar.

Manuset har under utvecklingen skickats fram och tillbaka mellan Kanada och Göteborg, och enligt spelets creative director, Klaus Lyngeled, så fungerade detta kreativa distansförhållande förvånansvärt bra.

"Alla idéer som vi skickade till Ryan, bearbetade han och skickade tillbaka på direkten. Allt i ett perfekt skick", säger han.

Rent spelmässigt är Stick it to the Man en fräsch tillbakablick mot klassiska peka-klicka-spel. Kluriga pussel samsas med roliga och egensinniga karaktärer, som alla känns tagna ur ett parallellt universum till Simpsons. Det finns den mjuka psykologen, hans far den hårda psykologen som arbetar mycket med lobotomi, discokungen och så förstås gangsters som lägger folk i bagageluckor. Klichéer jag stött på tidigare, men som ändå känns nya. Man vet vad som väntar, samtidigt som man inte har en aning.

1
Allt detta på grund av ett enda spagettistrå i hjärnan?

Men grafiskt ser spelet inte alls ut som Simpsons. Karaktärerna i Stick it to the Man liknas nog bäst vid en skruvad blandning av Rocko's Modern Life och kanadensarna från South Park. Alltså starka och köttiga konturer på karaktärer vars huvud består av två separata delar.

Grafiken är dock sekundär, och främst är det rösterna som lämnar ett avtryck. Varje stavelse är dragen till sin gräns och ingen låter direkt mänskligt. Röstskådespelarna har Zoink Games hämtat från olika håll, de flesta har spelat in arbetet själva och sedan skickat det till studion.

"Voice acting, är inte bara väldigt kul, det är också ganska så billigt. Samtidigt som det gör det hela till en sorts radioteater", säger Klaus Lyngeled.

Och det är just rösterna som tydligast hamnar i fokus, alla karaktärer har en historia som Ray kan snappa upp via sin mentala krafter. Historierna är delvis där för att ge ledtrådar till hur du går vidare. Men likt karaktärerna i gamla peka-och-klicka-spel målar de även upp skruvade personligheter som är svåra att glömma.

När det kommer till problemlösandet skiljer sig spelets ändå en del från klassikerna inom äventyrsgenren. De flesta hinder kräver ett specifikt föremål och det är inte alltid det mest självklara som eftersöks. Klurighetsnivån hålls dock i schack av det faktumet att det inte kryllar av prylar att samla på sig.

"Vi har försökt att hålla nere utrustningslistan, det var en av de sakerna som störde mig i spel som Monkey Island. Där du ofta samlar på dig för många prylar, därför har vi försökt hålla nere på antalet", säger Klaus Lyngeled.

Men det blir inte enbart harmoniskt problemlösande, och en annan skillnad från Monkey Island-spelen är att du faktiskt kan misslyckas och dö. Även om det inte är mer dramatiskt än att du får försöka igen.

"Vi har försökt att göra en blandning av peka-och-klicka och action", berättar Klaus Lyngeled.

De actionmoment som jag stöter på är går alla främst ut på att ta sig från punkt A till B, utan att bli haffad av spelets antagonister. Det krävs inga Metal Gear-strategier för att ta sig runt problemen, med någorlunda kvicka reflexer får man lätt Ray att hoppa förbi sina fiender. Visst är det lite enkelt men det ger en någorlunda svettig paus i den annars humoristiska historien.

Efter mitt besök hos Zoink Games kan jag glatt konstatera att Sverige är en levande spelnation, där det finns mer att hitta än Battlefield och Minecraft. Och förhoppningsvis ser vi mer av Zoink i framtiden. För någonstans mellan storbudgetskjutare och sandlådespel tycker jag att vi behöver mer humor i dagens spelklimat. Det känns heöt enkelt som att jag skrattar för lite under mitt spelande, något som Zoink kanske kan råda bot på.

Stick it to the Man släpps till PlayStation 3 och PS Vita den 19 november.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Adam Koskelainen

Adam Koskelainen

Contributor

Relaterat material

RekommenderatRecension: Call of Duty Black Ops 3

Det udda syskonet i Call of Duty-familjen är tillbaka.

Kampanj för att få HeatoN till Let's Dance

Vill ni se HeatoN skaka rumpa på dansgolvet?

FeaturePåskäggen vi älskar

Många spel har gömda påskägg att bjuda på för den som är tillräckligt ihärdig i sitt letande. I denna artikel berättar redaktionen om sina personliga favoriter!

FeatureAndréas krönika #7: Fem spel jag vill se på E3

Andréas spekulerar i vad som kommer under årets E3 och vad han vill se.

Nintendo: Vi gör våra grymma IP:n fräscha

Nintendo-chefen Reggie Fils-Aime bemöter kritiken från E3-eventet.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading